Yhdysvaltalainen robottitaksiyritys Cruise poistaa kaikki autonsa liikenteestä ihmiskolarin takia
Lokakuun alussa tapahtunut kolari johti ensin viranomaisten asettamaan kieltoon, joka koski vain itsenäisesti toimivia ajoneuvoja. Nyt Cruise laajentaa kiellon manuaalisiin ajoihin ainakin turvallisuustutkimusten ajaksi.
Max Lehtinen
15.11.2023

General Motorsin tytäryhtiö, autonomisia robottitakseja valmistava Cruise, ilmoitti juuri blogipostauksessaan lopettavansa ihmisten valvomat itseohjautuvat matkat ja manuaalisesti ohjatut matkat lähipäivinä. Syynä on lokakuun alussa tapahtunut ihmiskolari. 

Kolari tapahtui lokakuun 2. päivänä, kun Cruisen ajoneuvo törmäsi jalankulkijaan San Fransiscossa ja raahasi naista muutaman metrin ajan aiheuttaen tälle vakavia fyysisiä vammoja.

Cruisen autonomisten robottitaksien itseohjautuvat matkat, joita ei valvota, kiellettiin jo Kalifornian viranomaisten toimesta aiemmin lokakuussa. Viranomaisten mukaan Cruise peitteli tietoja onnettomuustutkinnan aikana

Nyt yritys kuitenkin sanoo kieltävänsä itse myös matkat, joilla autoa ajaa normaalisti ihminen ja matkat, joilla ihminen on kyydissä vain puuttuakseen ongelmatilanteisiin. 

Yritys sanoo panostavansa turvallisuuteen merkittävästi, kunnes ajoneuvot ovat tarpeeksi turvallisia tien päälle. 

Cruise aikoo esimerkiksi laajentaa entisestään ajoneuvojensa turvallisuutta koskevaa tutkimusta, joka on tilattu teknologiakonsulttiyritys Exponentilta ja sisältää “turvallisuusjärjestelmien ja -teknologian kattavan tarkastelun”. 

Lisäksi Cruise palkkaa tulevina viikkoina riippumattoman turvallisuusasiantuntijan, joka arvioi Cruisen turvallisuustoiminnan ja -kulttuurin toimintaa. 

Yritys jatkaa autonomisten ajoneuvojensa kehittämistä simulaatioilla ja suljetuissa ympäristöissä tehdyillä ajoilla.

Cruise sai vuoden 2022 kesällä luvan aloittaa maksulliset itseohjautuvat kyydit San Franciscon alueella tietyin aika- ja liikkumisrajoituksin. Lupa laajennettiin ympärivuorokautiseksi vuoden 2023 elokuussa. 

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat