Kalifornia jäädytti Cruisen itseajavien autojen testiluvan
Cruise jakoi viranomaisille vain osittaisen ajotallenteen onnettomuustutkinnassa. Jälkeenpäin selvisi, että Cruisen robottitaksi oli ajanut jalankulkijan yli.
Mikko Torikka
25.10.2023

Cruise jakoi viranomaisille vain osittaisen ajotallenteen onnettomuustutkinnassa. Jälkeenpäin selvisi, että Cruisen robottitaksi oli ajanut jalankulkijan yli.

Kalifornian likennevirasto DMV on jäädyttänyt General Motorsin omistaman Cruisen luvat ajaa kehitys- ja testausvaiheessa olevilla autoillaan liikenteen joukossa. Tämä lopettaa myös San Franciscossa testauksessa olleen Cruisen robottitaksitoiminnan.

Syynä on tietojen peittely liikenneonnettomuustutkinnassa. Jalankulkija oli jäänyt ihmisen ajaman auton alle ja sen jälkeen robottitaksi oli ajanut hänen ylitseen. Onnettomuuden tutkintaa vaikeutti se, että Cruise antoi DMV:lle vain osittaisen videon, jossa näkyy robottiauton äkkijarrutus onnettomuuspaikalla. Cruise jätti näyttämättä videon lopun, jossa robottiauto lähtee uudestaan liikkeelle niin, että jalankulkija on jumissa auton alla.

Auto kulki jalankulkijan kanssa noin kaksi metriä ennen kuin se pysähtyi uudestaan.

DMV:n asettaman kiellon syynä ei ole suoraan liikenneonnettomuus, vaan Cruisen salailu tilanteessa, kertoo TechCrunch. Viranomaisten lausunnon mukaan Cruisen toiminta vaikeuttaa robottiautojen turvallisen käytön arviointia ja vaarantaa ihmisten terveyttä.

TechCrunch kysyi molempien osapuolten näkemystä asiasta.
Cruise on eri mieltä viranomaisten kanssa. Sen mukaan yhtiö jakoi koko videotallenteen viranomaisille. DMV pysyy kannassaan.

”Jos autonomisen liikenteen testaaminen aiheuttaa kohtuuttoman turvallisuusriskin, DMV voi jäädyttää tai peruuttaa luvan. Luvan jäädytyksellä ei ole ennakkoon määriteltyä aikarajaa.”

Luvan jäädytys tulee vain kolme kuukautta sen jälkee kuin Cruise ja sen kilpailija Waymo saivat luvat operoida robottitakseja San Franciscossa 24 tuntia päivässä.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat