Viestisovellukset valmistautuvat kvanttiaikaan kehittämällä salauksiaan
Käytännön kvanttitietokoneet voivat olla vielä vuosien päässä. Apple tuo kuitenkin kevään aikana iMessage-viestisovellukseen kvanttilaskennan kestävän salausalgoritmin. Vastaavia julkistuksia ovat tehneet pienemmistä viestinnän toimijoista Signal ja Proton.
IT Insider toimitus
22.2.2024

Kvanttitietokoneiden kehitys etenee vauhdilla. Mutta käytännön sovellukset eivät ole aivan vielä käsissämme.

Kvanttilaskenta tulee olemaan niin tehokasta, että nykyiset salausalgoritmit voivat olla helposti murrettavissa. Tämä tuo sensitiivisen tiedon suojaamiseen merkittävästi uusia haasteita.

Erilaiset viestipalvelut ovat lisäämässä viesteihinsä kvanttiaikaan sopivia salausalgoritmeja. Signal esitteli syksyllä kvanttiaikaan sopivan PQXDH-spesifikaation. Samoin salattua sähköpostia kehittävä Proton on kertonut kehittävänsä kaikkien käyttöön kvanttilaskennan kestävää PGP-salausta.

Nyt mukaan tulee Apple monta kertaa suurempana toimijana. Apple tuo iMessage-viesteihin kevään aikana PQ3-salauksen. PQ3 korvaa iMessagen nykyiset salaukset kokokaan tämän vuoden aikana. Käuttäkät saavat sen käyttöönsä käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä.

PQ3-salaus tulee käyttöön iOS- ja iPad OS -käyttöjärjestelmien versiossa 17.4. ja macOS-käyttöjärjestelmän versiossa 14.4.

Lue lisää Apple blogista:
https://security.apple.com/blog/imessage-pq3/

Suositellut

Uusimmat