TikTok ja Meta valittivat EU:n tuomioistuimelle Euroopan komission säätämästä digimarkkinalaista (DMA), jossa ne nimetään reiluja markkinavoimia horjuttaviksi “portinvartija-alustoiksi”. Portinvartijoiden liiketoimintaan sovelletaan maaliskuusta 2024 lähtien monia uusia sääntöjä.
Financial Timesin (FT) mukaan TikTok väittää tuomioistuimelle juuri ennen valitusmääräaikaa, 16. marraskuuta, jätetyssä asiakirjassaan, etteivät muut yritykset ole riippuvaisia sen palveluista asiakaskuntien tavoittamisessa.
Muiden yritysten ja toimijoiden riippuvuus yrityksen palveluista on yksi merkittävimmistä kriteereistä, joilla komissio on määrittänyt portinvartijat.
FT:n mukaan TikTok sanoo valituksessaan myös, ettei se täysin täytä muitakaan portinvartijan kriteereitä. Yritys ei ole mielestään saanut kunnollista mahdollisuutta perustella kantaansa.
Meta taas ei suoraan kiistä olevansa portinvartijayritys, mutta se on eri mieltä Euroopan komission päätöksestä sisällyttää Messenger ja Facebook Marketplace uuden DMA-lakikehyksen alaisuuteen.
Metan mukaan Messenger ole erillinen sovellus tai palvelu vaan Facebookiin liitetty keskustelutoiminto. Marketplace taas on yrityksen mielestä normaali kuluttajatuote eikä portinvartijana toimiva alusta, jota monet yritykset käyttäisivät asiakkaiden löytämiseen.
”Tämä valitus pyrkii selventämään tiettyjä oikeudellisia seikkoja, jotka koskevat Messengerin ja Marketplacen nimityksiä DMA:han. Se ei muuta eikä vähennä vakaata sitoutumistamme DMA:n noudattamiseen, ja jatkamme rakentavaa yhteistyötä Euroopan komission kanssa valmistautuaksemme noudattamaan sitä”, Meta sanoo.
FT:n mukaan myös Amazon ja Apple olivat suunnitelleet valituksen lähettämistä ennen marraskuun 16. määräaikaa. Bloomberg uutisoi viikko sitten Applen suunnitelmista valittaa.
DMA:n alaisten portinvartijoiden pitää varmistaa 6. maaliskuuta 2024 alkaen muun muassa alustojensa yhteensopivuus rinnakkaisten palveluntarjoajien kanssa ja jakaa käyttäjistä keräämäänsä arvokasta dataa myös muille yrityksille, kuten alustoillaan toimiville mainostajille, tiettyjen ehtojen täyttyessä.
Ottaen huomioon uuden lainsäädännön kyvyn horjuttaa teknologiajättien liikevaihtoa ja valtaa markkinoilla, ei ole ihme, että TikTok, Amazon, Apple ja Meta haluavat yrittää onneaan EU:n tuomioistuimen edessä kalliiden asianajajien ja asiantuntijoiden siivittämänä.
FT uskoo Luxemburgissa sijaitsevan tuomioistuimen ratkaisevan teknologiajättien jättämät valitukset poikkeuksellisen nopeasti vain muutamassa kuukaudessa.
Joidenkin alustojen kohdalla Euroopan komissio on taipunut myös ilman oikeuden päätöstä: Gmail, Outlook ja Samsung Internet Explorer jätettiin aiemmin tänä vuonna pois komission määrittämältä merkittävien alustojen listalta niiden emoyritysten kerättyä tarpeeksi vastatodisteita EU:n määrittämälle ydinalustastatukselle.
Kaksi muuta portinvartijaa, Google ja Microsoft, eivät Reutersin tietojen mukaan tehneet tuomioistuimelle valitusta 16. marraskuuta määräaikaan mennessä.
Ainakin Microsoft valitti kuitenkin aiemmin syksyllä Euroopan komissiolle Bingin, Edgen ja Microsoft Advertisingin sisällyttämisestä DMA:n ydinalustalistaukseen.
Lue lisää:
Apple aikoo valittaa EU:n tuomioistuimelle App Storen sisällyttämisestä erityisen sääntelyn listalle
EU nimesi 6 portinvartijaa, joihin kohdistuu lisää säädöksiä