Bloomberg: Apple aikoo valittaa EU:n tuomioistuimelle App Storen sisällyttämisestä erityisen sääntelyn listalle
Applen mukaan iMessagen ja App Storen ei pitäisi joutua EU:n sääntelyviranomaisten kehittämän DMA-lakikehyksen lisärajoitusten kohteeksi. Apple kuitenkin on myöntynyt noudattamaan lainsäädäntöä maaliskuusta 2024 lähtien.
Max Lehtinen
11.11.2023

Apple aikoo valittaa EU:n uudesta digimarkkinalaista eli DMA:sta EU:n tuomioistuimelle väittäen, että EU:n sääntelyviranomaisen päätös sisällyttää App Store erityisten kilpailurajoitusten listalle, eli portinvartija-alustojen listalle, on kohtuuton, kertoo Bloomberg. 

Bloomberg kirjoittaa nimettömiin sisäpiirilähteisiin vedoten, että Applen valitus on yhä työn alla ja siihen voi tulla muutoksia. Määräaika valitukselle on marraskuun 16. päivä. 

Applen mukaan vaihtoehtoiset sovelluskaupat aiheuttaisivat käyttäjille yksityisyys- ja turvallisuusriskejä. 

App Store on tällä hetkellä ainoa iOS-käyttäjien käytettävissä oleva sovelluskauppa. Samalla Apple perii ladattujen sovellusten sisäisistä ostoista provisioita

Lisäksi Bloombergin lähteiden mukaan Apple jatkaa taistelua poistaakseen iMessage-palvelunsa EU:n määrittämien portinvartijoiden alaisesta luettelosta, johon kuuluu Applen ja viiden muun teknologiajätin erinäisiä alustoja, kuten Bing, Amazon ja TikTok. Portinvartijoihin kohdistuu DMA:n myötä merkittävä määrä uusia lisärajoituksia ja sääntöjä.  

DMA:n tarkoituksena on luoda nopeasti kehittyvään digitaaliseen maailmaan soveltuva lainsäädäntö, joka ”varmistaa tasapuoliset toimintaedellytykset kaikille digitaalisille yrityksille niiden koosta riippumatta”. Samalla EU tasapäistää valtasuhteiltaan polarisoitunutta teknologia-alaa ja estää suuria alustoja suosimasta omia palveluitaan kilpailijoiden palveluihin nähden. 

Bloomberg uskoo myös muiden teknologiajättien valittavan portinvartijoihin osuvista säädöksistä, joiden noudattaminen alkaa maaliskuussa 2024. Apple on kertonut aikovansa noudattaa vaatimuksia ennen oikeudellisen kiistan ratkaisua. 

Suositellut

Uusimmat