EU nimesi 6 portinvartijaa, joihin kohdistuu lisää säädöksiä – Apple ja Microsoft valittavat 
Teknologiajättien mukaan iMessage ja Bing eivät ole EU:ssa tarpeeksi suosittuja, että niiden pitäisi noudattaa erittäin suuriin verkkoalustoihin eli portinvartijoihin sovellettavia säädöksiä.
Max Lehtinen
06.9.2023

Microsoft ja Apple haluavat Bingin, Edgen, Microsoft Advertisingin ja iMessagen pois EU:n määrittämien ”portinvartijoiden” eli erittäin merkittävien verkkopalveluiden luettelosta, kertoo Financial Times.

EU nimesi portinvartijoiksi vastikään Applen, Microsoftin, Metan, Alphabetin, Amazonin ja ByteDancen. 

Lisäksi EU nimesi 22 ydinverkkopalvelua, kuten LinkedIn:n ja WhatsAppin, joihin kohdistuu lisärajoituksia, kuten laajempi velvollisuus jakaa tietoja. 

Microsoftin ja Applen mukaan niiden pienemmät palvelut, kuten iMessage ja Bing, eivät ole tarpeeksi suuria, että ne kuuluisi perustellusti EU:n digimarkkinasäädöksen (DMA) palveluihin, joihin sovelletaan erityisiä sääntöjä.

Microsoftin mukaan sen Bing-hakukoneeseen, joka hallitsee vain 3 prosenttia hakukonemarkkinoista, ei pitäisi soveltaa samoja sääntöjä kuin hakumarkkinoita dominoivaan Googleen. 

Microsoft väittää, että oikeudelliset lisävelvoitteet asettasivat Bingin entistä epäedullisempaan asemaan. Yrityksen mielestä tämä voi johtaa esimerkiksi Googlen markkinaosuuden kasvamiseen – juuri siihen, mitä EU pyrkii säädöksillään estämään. 

Applen vastaväite iMessagen suhteen taas perustuu siihen, ettei sovellus täytä aktiivisten EU:n määrittämää käyttäjämäärän kynnystä.

Apple vastustaa lisäsäädösten alaisuuteen joutumista muun muassa siksi, että sen pitäisi tehdä iMessagesta yhteentoimiva muiden kilpailevien viestisovellusten, kuten WhatsAppin, kanssa.

EU on aloittanut Microsoftin ja Applen väitteistä markkinatutkimukset. 

Mikä ihmeen DMA? 

DMA on EU:n uusi digimarkkinalaki, jonka tavoitteena on hillitä suurten teknologiayritysten valtaa ja erityisesti vallan väärinkäyttöä asettamalla suurpalveluyrityksille aiempaa enemmän velvollisuuksia, jotka palvelevat EU-kansalaisten etua. 

Teknologiajättien on jaettava tietoja avoimesti viranomaisten kanssa, varmistettava laitteidensa yhteentoimivuus muiden palveluiden kanssa ja pidettävä huoli, että käyttäjä saa vapaasti valita, kuinka laajasti hän haluaa käyttää palvelua.

Kriteereinä DMA:n sääntöjen soveltamiselle ovat muun muassa yrityksen yli 7,5 miljardin euron vuotuinen liikevaihto, yli 75 miljardin euron markkina-arvo ja 45 miljoonaa aktiivisen kuukausittaisen käyttäjän ylittäminen EU:ssa (10 prosenttia asukkaista). 

Nimetyillä yrityksillä on kuusi kuukautta aikaa noudattaa säännöksiä, minkä jälkeen EU alkaa sakottaa niitä rikkomuksista, joiden suuruus voi olla jopa 20 prosenttia yrityksen vuotuisesta liikevaihdosta. 

Portinvartijoiden tapauksessa tämä tarkoittaisi kymmenien miljardien eurojen sakkoja, jos rikkomukset ovat räikeitä ja toistuvia. 


Kuva: Guillaume Périgois

Suositellut

Uusimmat