Kokeneet teknologiaosaajat viedään käsistä
Viime vuonna alkanut suuri irtisanoutumisaalto on rokottanut erityisen paljon teknologiayrityksiä. Yritykset ovat kehittäneet uusia kannustimia, joiden avulla ne yrittävät houkutella haluttuja osaajia.
Kalle Keinonen
24.2.2022

Koronapandemian myötä asiantuntija-ammateissa alkanut suuri irtisanoutumisaalto on pahentanut selvästi it-alan työpaikkojen kohtaanto-ongelmaa. Tutkimusyhtiö Gartnerin globaalin tutkimuksen mukaan 31 prosenttia it-alan työntekijöistä etsi aktiivisesti uutta työtä viime vuoden heinä-syyskuun aikana. Ja tilastopalvelu Statistan mukaan Yhdysvalloissa irtisanoutuneiden työntekijöiden määrä on ollut kahdeksan kuukautta putkeen korkeampi kuin pandemiaa edeltävänä aikana.

Suuren irtisanoutumisaallon seurauksena teknologiatyöntekijöiden kysynnän ja tarjonnan välinen ero on kasvanut, joka on johtanut työnhakijoiden markkinoihin. Tämä on pakottanut työnantajia keksimään uusia keinoja osaavien työntekijöiden houkuttelemiseksi, kertoo Wired.

Koulutusyhtiö Global Knowledgen mukaan 76 prosenttia it-päättäjistä kärsii osaajapulasta tiimeissään. Monet työnantajat ovat turvautuneet erilaisiin kannustimiin. Yritykset maksavat esimerkiksi palkkioita työhakijoille, jotka saapuvat haastatteluihin. Esimerkiksi frankfurtilainen vakuutusteknologiayritys Deutsche Familienversicherung kertoo tarjonneensa 500 euroa kaikille haastateltaville, 1000 euroa toisen kierroksen haastateltaville ja 5000 euroa niille, jotka jäävät kuuden kuukauden koeajan loppuun saakka.

Wiredin haastattelema brittiläisen kiinteistöteknologiayrityksen perustaja Joy Nazzari on pulassa osaajien haalimisen kanssa. Hän yrittää palkata yritykseensä 16 osaajaa, joihin kuuluu senior-tason ohjelmistokehittäjiä, projektien vetäjiä ja muotoilijoita, mutta hakijoita ei juuri näy.

”Työntekijöiden hankkiminen ei ole ollut ikinä näin vaikeaa ja kallista”, sanoo Showheren perustaja Nazzari. Lisäksi yhtiön nykyisiä työntekijöitä houkutellaan jatkuvasti toisiin työpaikkoihin.

Nazzarin mukaan Showheren palkkauslisät eivät ole toimineet, sillä työnhakijat pyrkivät maksimoimaan palkkansa ja päätyvät siksi töihin muihin yrityksiin. Hän on ottanut rekrytointiin toisenlaisen lähetymistavan. Nazzari tarjoaa hakijoilleen muun muassa vaativampia tehtäviä ja mahdollisuuden muuttaa haluamaansa paikkaan.

Irtisanoutumisaallon myötä etätyön merkitys on kasvanut huimasti. Työnhakuportaali Laddersin mukaan pysyvien etätyötekijöiden määrä kaksinkertaistui Yhdysvalloissa 9 prosentista 18 prosenttiin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Suuret teknologiayritykset, kuten Amazon, PayPal, Intel ja Pinterest myöntävät, että etätyömahdollisuuden hylkääminen heikentää vahvasti lahjakkaiden osaajien rekrytointia.

Suositellut

Uusimmat