Irlannin datansuojeluviranomainen on haastanut Elon Muskin X:n oikeuteen käyttäjien datan hyödyntämisestä Grok-kielimallin kouluttamisessa, kertoo RTE.
Dataviranomaisen mukaan Musk aloitti Grokin kouluttamisen käyttäjien postauksilla täysin ilman lupaa ja asianmukaista ilmoitusta tiettävästi toukokuun aikana.
EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan minkä tahansa käyttäjädatan käsittely vaatii kohtuullisen laillisen perustan.
Grokin tapauksessa X:n olisi pitänyt pyytää käyttäjiltä lupa ennen kuin heidän postauksiaan käytetään Muskin tekoäly-startup xAI:n tekoälyn kouluttamiseen, Irlannin dataviranomainen uskoo.
Muutoksesta ei myöskään annettu käyttäjille selkeää ilmoitusta, vaan siitä kerrottiin salamyhkäisesti alustan asetuksissa.
Vaikka X tarjosi teoriassa käyttäjille mahdollisuuden estää postauksiensa käytön Grokin kouluttamisessa, käytännössä se ei tarjonnut tätä vaihtoehtoa tarpeeksi läpinäkyvästi.
Meta ilmoitti kesäkuussa jättävänsä EU:n kielimalliensa julkaisualueen ulkopuolelle, sillä yritys ei voisi kouluttaa kielimallejansa eurooppalaisten käyttäjien datalla ilman suostumusta.
RTE:n raportin mukaan X taas ei ole ollut halukas tekemään yhteistyötä regulaatioelimien kanssa. Sen sijaan yritys on kieltäytynyt lopettamasta Grokin kouluttamista käyttäjien datalla.
Sosiaalisen median jätti ei ole myöskään suostunut myöhäistämään tulevan Grok-version julkaisua datansuojeluviranomaisen pyynnöstä huolimatta.
Irlannin dataviranomainen hakeekin parhaillaan irlantilaisessa oikeudessa päätöstä, jolla taattaisiin GDPR:n ja eurooppalaisten oikeuksien toteutuminen mahdollisimman pian.
(Päivitys 8.8. Asia muuttui torstain aikana, kun X lupasi lopettaa Grokin kouluttamisen postauksilla ilman EU-käyttäjien hyväksyntää.)
Käytännössä viranomainen siis toivoo, että oikeus käskisi X:ää lopettamaan käyttäjien datan käyttämisen kielimallien ja muiden koneoppimisalgoritmien, kuten hakutyökalujen, kouluttamiseen.
RTE:n mukaan X:n datakäytäntöjen jäädyttämistä puidaan irlantilaisessa oikeudessa jo kuluvan viikon loppupuolella.
Mikäli X:n todetaan rikkoneen toiminnallaan lakia, sille voidaan antaa sakot, joiden suuruus on maksimissaan neljä prosenttia sen vuotuisesta liikevaihdosta.