Yhdysvaltojen oikeusministeriö ilmoitti tiistaina sulkeneensa kaksi verkkosivustoa ja 968 sosiaalisen median tiliä, joita Venäjä on käyttänyt disinformaation levittämiseen länsimaissa.
Venäjän valtiollisen uutistoimisto RT:n alaisina toimineet henkilöt olivat oikeusministeriön mukaan luoneet tekoälyllä toimivan “bottifarmin” X-alustalle. Tilien profiileissa väitettiin usein, että ne kuuluvat Yhdysvaltojen kansalaisille.
Jokaiselle tilille luotiin oma arkkityyppinen persoona, poliittinen suuntaus ja kotipaikka Meliorator-nimisellä ohjelmistolla.
Botteja luotiin etenkin X:ään, koska venäläisten käyttämä teknologia pystyi ohittamaan sen ennaltaehkäisevät turvakeinot Yhdysvaltoihin rekisteröidyillä sähköpostiosoitteilla.
Oikeusministeriön mukaan X poisti tilit vapaaehtoisesti saadessaan tietää venäläisoperaatiosta.
Monet tileistä tekivät venäläismyönteisiä julkaisuja Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. Botit jakoivat esimerkiksi videoklippejä, joissa Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii oikeuttamaan hyökkäyssodan.
Vaikka tapaus rajoittuikin X:ään, asiantuntijoiden tekemän analyysin mukana Venäjällä on suunnitelmana laajentaa toimintaansa muillekin alustoille.
Oikeusministeriön ratsiailmoituksen yhteydessä Yhdysvaltojen, Kanadan ja Alankomaiden viranomaiset julkaisivat analyysin venäläisten käyttämistä teknisistä menetelmistä.
Raportin mukaan botit levittivät disinformaatiota useisiin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, Puolaan, Saksaan, Alankomaihin, Espanjaan, Ukrainaan ja Israeliin.
Analyysissä kerrotaan yksityiskohtia venäläislähtöisen bottifarmin hyödyntämästä tekoälyteknologiasta.
Viranomaiset toivovat, että sosiaalisen median alustat ja tutkijat voivat raportin avulla tunnistaa ja estää Venäjän vaikuttamiskampanjoita aiempaa paremmin.
Kyseessä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun tekoälyä hyödynnetään poliittisesti motivoituneisiin disinformaatiokampanjoihin.
Toukokuussa OpenAI ilmoitti tukahduttaneensa Venäjältä, Kiinasta, Israelista ja Iranista peräisin olevia vaikuttamisoperaatioita, jotka käyttivät ChatGPT:tä julkisen mielipiteen manipuloimiseen.