Yhdysvallat perusti uuden teknologiaviraston koordinoimaan tekoälyn ja kvanttilaskennan kehitystä
Uusi kriittisen ja kehittyvän teknologian virasto pyrkii samalla kehittämään esimerkiksi Yhdysvaltojen taloudellista ja turvallisuuspoliittista asemaa.
Max Lehtinen
14.12.2023

Yhdysvaltojen energiaministeriö (DOE) on perustanut “kriittisen ja kehittyvän teknologian” viraston (Office of Critical and Emerging Technology), joka pyrkii varmistamaan tekoälyn, bioteknologian, kvanttilaskennan ja puolijohteiden kehityksen tuloksellisuuden.  

Uuden viraston suunnitelmana on hyödyntää ministeriön “erilaisia voimavaroja ja asiantuntemusta” kriittisten teknologia-alojen tutkimuksessa ja kehityksessä. Asiantuntemukseen kuuluu muun muassa ministeriön energiaturvallisuus- ja kyberturvaosaston työntekijät. 

DOE sanoo Yhdysvaltojen johtavan aseman “tieteen, teknologian ja innovaation” aloilla olevan kansakunnan avain taloudelliseen ja kansalliseen turvallisuuteen. Kehityksen avulla maa haluaa myös säilyttää horjuvan tittelinsä maailman johtavana teknologiamaana. 

“[Uudella virastolla] varmistetaan, että Yhdysvallat on edelläkävijä seuraavan sukupolven teknologisten raja-alueiden tutkimisessa”, Yhdysvaltojen energiaministeri Jennifer Granholm tiivisti X-postauksessaan.

DOE:n mukaan teknologian kehitys voi tarjota uusia ja tehokkaampia menetelmiä puhtaan energian saralla, maanpuolustuksessa ja pandemioihin valmistautumisessa. Lisäksi DOE kuvaa teknologian edistysaskelien potentiaalia parantaa talouskasvua. 

Ministeriö sanoo kuitenkin samalla tiedostavansa teknologisen kehitys tuomat “merkittävät riskit”, joita ovat esimerkiksi automaation aiheuttamat haasteet työmarkkinoilla, sosioekonomisten erojen kasvaminen ja deepfake-videot.

Päätös kriittisen ja kehittyvän teknologian viraston perustamiseen tuli presidentti Joe Bidenin määräyksestä. Bidenin hallinto toivoo, että DOE tukisi uuden viraston myötä paremmin esimerkiksi ilmastonmuutokseen valmistautumista ja puhtaaseen energiatalouteen siirtymistä. 

Uuden viraston on tarkoitus tehdä yhteistyötä kansallisten laboratorioiden, yliopistojen, yksityisen sektorin ja DOE:n muiden teknologiaosastojen kanssa.

Virastoa johtamaan nimitettiin Helena Fu, joka on toiminut aiemmin Yhdysvaltojen hallinnossa esimerkiksi tieteen ja innovaation neuvonantajana ja kansallisen turvallisuusneuvoston teknologiajohtajana. Hän jatkaa uuden johtajapestinsä ohella DOE:n tekoälypäällikkönä. 

Suositellut

Uusimmat