Waymolle vihreä valo: Robotaksit saavat siirtyä moottoriteille ja San Fransiscon lähikuntiin
Kalifornian viranomaiset hyväksyivät Waymon taksien laajemman käytön osavaltiossa. Kilpaileva robottitaksiyritys Cruise taas toipuu yhä viimevuotisesta fiaskosta.
Max Lehtinen
03.3.2024

Waymo sai perjantaina Kalifornian yleishyödyllisiä palveluita valvovalta viranomaiselta luvan laajentaa autonomisen taksipalvelunsa muutamaan San Fransiscon lähikaupunkiin, kuten Los Angelesiin. 

Itseohjautuvat robottitaksit saivat nyt myös oikeuden käyttää laajasti moottoriteitä. 

Päätös kohtaa kuitenkin vastustusta muun muassa San Franciscon eteläisen osan hallinnolta, San Mateon piirikunnalta ja Los Angelesin liikenneministeriöltä. Myös San Fransiscon taksikuskiliitto on autonomisten ajoneuvojen laajenemista vastaan. 

Osapuolet väittävät esimerkiksi, että on kohtuutonta tuoda ajoneuvot kansalaisten joukkoon ilman julkista kuulemisprosessia, jossa ihmiset voisivat kertoa mielipiteensä ja esittää vasta-argumentteja.

Hyväksynnän antaneet viranomaiset kuitenkin kertovat saaneensa vain viisi kirjettä Waymon laajentumista vastaan. Laajentumisen puolesta kirjeitä saapui 81 kappaletta. 

Monet karttavat kuitenkin silti ajatusta itseohjautuvista autoista, ja ajoittain julkinen mielipide kuohuu yli. Helmikuussa eräs Waymon itseohjautuva taksi sytytettiin tuleen San Fransiscon Chinatownissa. 

Cruise taas poisti kaikki autonsa liikenteestä minimoidakseen autonomiseen autoiluun kohdistuvan julkisuusvahingon sen jälkeen, kun yrityksen auto oli osallisena vakavassa kolarissa viime lokakuussa. 

Waymon teettämän tutkimuksen mukaan on kuitenkin syytä uskoa, että autonomiset ajoneuvot ovat jo nyt vähemmän kolarialttiita kuin ihmiskuskit. 

Suositellut

Uusimmat