VR lupaa paremman verkon juniin kevään ja kesän aikana
Liikkuvaa työtä tekevät ottavat taatusti ilolla vastaan paremman verkkoyhteyden VR:n junissa. Kevään ja kesän aikana kaukoliikenteen juniin tulee uusi viisi kertaa aiempaa nopeampi ja tasalaatuisempi langaton junaverkko.
IT Insider toimitus
26.3.2024

VR:n kaukoliikennejunat saavat kevään ja kesän aikana paljon odotetun parannuksen junien langattomaan verkkoon. Erityisesti junissa työskentelevät ovat tuskastelleet junaverkon laadunvaihtelua matkan aikana. Nyt tilanteeseen tulee muutos, kun kuniin tulee kevään ja kseän aikana jopa viisi kertaa aikaisempaa nopeampi ja tasalaatuisempi verkko.

Junaverkkoa uusitaan parhaillaan päivittämällä junien reitittimet ja antennit. Uudet laitteet hyödyntävät kaikkien operaattoreiden 4G- ja 5G-verkkoja. Tällä hetkellä uudet laitteet on asennettu jo yli 60 prosenttiin kaikista kaukoliikenteen junista. Lisäksi radanvarren katvealueille tarvitaan myös lisää teleoperaattoreiden tukiasemia ja tiedonsiirtokapasiteettia.

Uusi junaverkko löytyy nimellä ”Uusi VR-wifi” niistä junista, joihin verkko on jo asennettu.

”Junien toimivat verkkoyhteydet ovat merkittävä tekijä sekä vapaa-ajan ja työmatkaliikenteen kannalta. Junawifi-uudistuksemme on edennyt hyvin ja tavoitteenamme on, että uusi junaverkko olisi käytössä kaikissa kaukoliikenteen junissamme kesän aikana. Yhteyksien parantamiseksi tarvitaan kuitenkin myös operaattoreiden panostuksia verkkoon ja uusiin tukiasemiin katvealueille. Ilman niitä signaali ei kulje, eikä netti toimi kaikilla rataosuuksilla”, sanoo VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula.

Matkan aikana toimivat verkkoyhteydet ovat monelle tärkeä osa matkustustapaa valitessa. Monet asiakkaat haluavat käyttää matkustusajan esimerkiksi työn tekemiseen tai viihteeseen.

”On hienoa huomata, kuinka uusi junawifi näkyy jo nyt myönteisenä asiakaspalautteena ja käyttökokemuksena asiakastutkimuksissamme. Toivomme, että tämä uudistus lisää osaltaan junan suosiota ympäristöystävällisenä vaihtoehtona työmatkustukseen”, sanoo Markula.

Suositellut

Uusimmat