Viranomaiset: Maailman pahamaineisin hakkeriryhmä Lockbit on kukistettu
Kiristyshaittaohjelmien markkinoita dominoinut Lockbit on targetoinut reilun neljän toimintavuotensa aikana tuhansia organisaatioita.
Max Lehtinen
21.2.2024

Maailman pahamaineisinta hakkeriryhmä Lockbittiä vastaan on hyökätty kansainvälisessä viranomaisoperaatiossa, joka on johtanut ryhmän toimintakyvyn nujertamiseen, Europol kertoo

Viranomaiset ovat päässeet laajasti käsiksi LockBitin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten 34 eri palvelimelle esimerkiksi Yhdysvalloissa, Australiassa ja Suomessa. 

Lockbitin käyttämä verkkosivu, järjestelmän lähdekoodi ja suuri määrä ryhmän tietoja ovat nyt Britannian kansallisen rikosviraston (NCA) hallussa. 

Hakkeriryhmän palvelimilta saatu data on johtanut jo ainakin neljään pidätykseen, kertoo The Guardian. Tilannetta kuvaillaan jättimenestykseksi. 

Viranomaiset ovat sanoneet myös aikovansa uudelleenkäyttää hakkeriryhmän kehittämää teknologiaa hakkereiden toimintatapojen paljastamiseksi.

Hakkeriryhmän nujertamiseen johtaneessa pitkässä Cronos-nimisessä operaatiossa oli NCA:n johdolla mukana muun muassa FBI, Europol ja lukuisia viranomaisia eri maista, myös Suomesta. 

Vuoden 2019 loppupuolella perustetun Lockbitin toimintatapaan on kuulunut jo vuosien ajan arkaluontoisten henkilötietojen varastaminen ja ihmisten kiristäminen tietojen julkaisemisen uhalla. 

Ryhmän osuus globaaleista kiristysmarkkinoista on ollut Secureworksin varatoimitusjohtaja Don Smithin mukaan noin 25 prosenttia. Maailmanlaajuisesti Lockbitin targetoimia organisaatioita on tiettävästi yli 1 700. 

Lockbit dominoi kiristyshaittaohjelmien markkinoita vuosien ajan, ja sitä on kuvailtu maailman vahingollisimmaksi hakkeriryhmäksi. 

Sen myymät ja itse hyödyntämät haittaohjelmat ovat aiheuttaneet vuosien varrella miljardien eurojen edestä vahinkoa, NCA sanoo. 

Lockbit hyökkäsi myös suomalaisen Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoita kohtaan vuonna 2022. 

Vaikka Lockbitin toimintaa onnistuttiin vahingoittamaan viranomaisten toimesta merkittävästi, NCA:n mukaan ryhmä voi pyrkiä vielä palaamaan. 

Suositellut

Uusimmat