Verkkosivut voivat kieltää Googlea käyttämästä dataansa tekoälyn kehittämiseen
Kielto toimii estämällä uuden Google-Extended-nimisen ohjelmiston toiminnan sivustolla, jolloin se ei vaikuta erillisen Googlen hakukonebotin toimintaan.
Max Lehtinen
29.9.2023

Google antaa verkkosivujen julkaisijoille mahdollisuuden kieltäytyä antamasta tietojaan teknologiajätin tekoälymallien kouluttamisdataksi, selviää yrityksen blogista

Tekoälyn käyttökiellon saa aktivoitua robots.txt-tiedoston avulla kieltämällä verkkosivullaan selaimen käyttäjäagentin nimeltä Google-Extended. 

Googlen luottamusjaoston varatoimitusjohtaja Danielle Romain mukaan kieltäytyminen ei vaikuta Googlen hakukoneen algoritmin eli Googlebotin toimintaan, ja verkkosivut löytyvät samalla tavalla kuin ennenkin. 

Google käyttää hakukoneensa avulla kerättyä dataa esimerkiksi sen chatbotti Bardin kouluttamiseen.

Mahdollisuus kieltäytymiseen on sisällöntuottajien oikeuksia ajatellen tärkeää, koska datan käytöstä ei makseta korvauksia.

Yritys kehittää muiden luomalla datalla myös sen koneoppimisalusta Vertex AI:ta, jonka avulla voidaan kouluttaa generatiiviseen tekoälyyn pohjautuvia haku- ja chattisovelluksia.

Search Engine Land -lehden mukaan jopa 24 prosenttia suosituimmista 1 000 verkkosivusta on jo kieltänyt OpenAI:ta käyttämästä dataansa ChatGPT:n kehittämiseen.

Kuva: Solen Feyissa 

Suositellut

Uusimmat