Valkovenäläiset haktivistit hakkeroivat maansa rautatiejärjestelmän
Cyvber Partisans -ryhmä on valmiina palauttamaan järjestelmän normaaliksi, mikäli presidentti Lukašenka lopettaa Venäjän sotilaallisten joukkojen auttamisen ja vapauttaa maan poliittiset vangit.
Kalle Keinonen
25.1.2022

Valkovenäläiset hakkeri-aktivistit eli haktivistit kertoivat maanantaina hakkeroineensa maansa rautatiejärjestelmän, kertoo verkkosivusto Ars Technica. Cyber Partisans -nimellä kulkeva ryhmä kertoi Telegramissa ja Twitterissä saastuttaneensa järjestelmän kiristäjäviruksella. Ryhmä lupaa luovuttaa salauksen purkuavaimen, mikäli Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka lopettaa venäläisten joukkojen auttamisen ja vapauttaa maan poliittiset vangit.

Cyber Partisans julkaisi kuvia, joista päätellen ryhmä oli murtautunut onnistuneesti Valko-Venäjän kansallisen rautatieyhtiön yksityiseen verkkoon.

Hyökkäys ilmeisesti onnistui, sillä rautatieyhtiön nettisivujen palveluissa on ongelmia. Esimerkiksi netissä tehtävät lippuostokset eivät onnistu, ja järjestelmä palauttaa viestin, joka kertoo järjestelmässä vallitsevista teknisistä ongelmista.

Cyber Partisans -ryhmän edustajan mukaan lipunmyynnin ja aikataulujen häirinnän lisäksi kyberhyökkäys vaikutti myös tavarajuniin.

Raporttien mukaan Venäjä on lähettänyt junilla sotakalustoa ja sotilaita Valko-Venäjälle, joka on Venäjän ohella Ukrainan naapurimaa.

Valko-Venäjän rautateiden työntekijöistä koostuva ryhmä, joka seuraa maan rautateiden aktiivisuutta, kertoi @belzhd_live -telegramkanavallaan viime perjantaina havainneensa viikon aikana yli 33 Venäjän armeijan junaa. Ryhmän mukaan junat olivat lastattu Venäjän armeijan kalustolla ja joukoilla, ja ne saapuivat Valko-Venäjällä järjestettäviin yhteisiin strategisiin harjoituksiin.

Hyökkäys on ryhmän mukaan osa ”Peklo” kyberkampanjaa.

Ryhmän edustaja sanoi suorassa viestissä, että kyberkampanja on kohdistettu tiettyihin entiteetteihin ja hallituksen johtamiin yrityksiin. Hänen mukaansa kyberkampanjan tavoitteena on painostaa Valko-Venäjän hallitusta vapauttamaan poliittiset vangit ja pysäyttämään maahan saapuvat Venäläiset joukot, jotka hyödyntäisivät sen maaperää Ukrainaan kohdistuvissa hyökkäyksissä.

”Hallitus tukahduttaa edelleen valkovenäläisten vapaan tahdon, vangitsee viattomia ihmisiä, joita se pitää laittomasti hallussaan… tuhansia poliittisia vankeja”, ryhmän edustaja kirjoitti.

Suositellut

Uusimmat