Työvoimapula kääntyi muutosneuvotteluiksi
Viime vuoden työvoimapula on kääntynyt nopesti suureksi joukoksi penkillä istuvia konsultteja.
IT Insider toimitus
11.10.2023

Yleinen taloudellinen tilanne on iskenyt myös it-alan yrityksiin. Yleinen epävarmuus, taantumanäkymät, nousevat korot, inflaatio ja Ukrainan sota ovat kokonaisuus, mitä vastaan on vaikea taistella.

Kansainväliset it-jätit aloittivat irtisanomiset jo viime vuoden puolella, mutta nyt uutisia muutosneuvotteluista kuulee kotimaastakin viikottain. Täällä tosin irtisanomisten sijaan pyritään käyttämään lomautuksia ja muita pehmeämpiä keinoja.

Pörssissä olevien yritysten pitää kertoa riittävän suurista muutosneuvotteluista. Pörssitiedotteiden lukeminen ei tietenkään anna koko kuvaa alan nykytilanteesta, sillä iso osa konsulttiyrityksistä on yksityisomisteisia eikä niistä tihku tietoja ulospäin kuin satunnaisesti.

Pörssiyhtiöistä muutosneuvotteluista ovat kertoneet syksyn aikana ainkain Solteq, Siili, Vincit ja Witted. Iso osa neuvotteluista on koskenut lomautuksia, kuten myös pörssin ulkopuolelta Futuricen tuoreet muutosneuvottelut.

Vaikka yrityksessä ei käytäisi muutosneuvotteluja, on tilanne varsin kiperä monessa it-palvelutalossa. IT Insiderin saamien tietojen mukaan penkillä olevien eli ei-laskuttavien konsulttien määrä on kasvanut tämän vuoden aikana merkittävästi.

Tämä heijastuu arvoketjussa myös muihin toimijoihin. Kun konsulttitalojen omat työntekijät ovat penkillä, vähenee samalla tarve ostaa lisäresursseja freelancereilta tai ulkoistuspalvelujen tarjoajilta.

Jotkut ovat jopa maalailleet, että koodaavien konsulttitalojen lihavat vuodet ovat nyt takana. Samaan aikaan optimistit näkevät käänteen parempaan jo ensi vuoden alussa.
It-ala ei ole irrallinen saareke muusta taloudesta, joten taantuma vaikuttaa senkin tulevaisuuden näkymiin. Mutta digitalisaatio ei pysähdy, kysyntä tulee taatusti elpymään jossain kohtaa ja jollain tavalla.

Suositellut

Uusimmat