Tutkimus: ChatGPT suosii poliittisesti liberaaleja mielipiteitä
ChatGPT osoittaa tutkijoiden mukaan "merkittävää ja järjestelmällistä" puolueellisuutta liberaaleja arvoja kohtaan.
Max Lehtinen
17.8.2023

Englantilaisen East Anglian yliopiston uuden tutkimuksen mukaan suosittu chatbotti ChatGPT suosii liberaaleja mielipiteitä. 

Esimerkiksi Yhdysvaltojen politiikan osalta se tarkoittaa “merkittävää ja järjestelmällistä” demokraattipuolueen suosimista. 

Tutkimus on osa laajempaa chatbotteihin kohdistuvaa tutkimusta, jonka tulokset ovat osoittaneet, että boteilla on paljon arvopainotteisia olettamuksia maailmasta. 

Nyt havaittu poliittinen puolueellisuus aiheuttaa monissa huolta suositun chatbotin kyvystä vaikuttaa vaaleihin. 

Chatbottien käyttö on myös alati suositumpaa, ja Google on alkanut käyttää generatiivista tekoälyä myös maailman suosituimman hakukoneen tukena

Chatbotin kehittäneen OpenAI:n mukaan ChatGPT:llä ei ole poliittisia mielipiteitä. 

East Anglian yliopiston tutkimus toteutettiin pyytämällä ChatGPT:tä esittämään henkilöitä, joilla on erilaisia poliittisia näkemyksiä ja vastaamaan henkilöiden näkökulmasta yli 60 ideologiseen kysymykseen. 

Sitten ChatGPT:ltä kysyttiin samat kysymykset ilman erityistä ohjetta, ja eri tavoin saatuja vastauksia verrattiin toisiinsa. Koe toistettiin sata kertaa, jotta satunnaisuus olisi mahdollisimman alhaista. 

Tutkijat totesivat aineiston perusteella, että ChatGPT:n oletusvastaukset muistuttivat enemmän liberaaleja kuin konservatiisia vastauksia. 

Tutkijoiden mukaan vääristymää voi aiheuttaa chatbottiin syötetty datamassa tai tekoälyn kehittämiseen käytetty koulutusprosessi, jossa sen satoja miljoonia parametrejä muokataan vastausten parantamiseksi.

Tutkijoiden käyttämä menetelmä julkaistaan internetissä, jotta kaikki voivat käyttää sitä chatbottien poliittisten ennakkoluulojen etsimiseksi. 

”Toivomme, että käyttämämme menetelmä auttaa näiden nopeasti kehittyvien tekniikoiden valvonnassa ja sääntelyssä”, tutkija Pinho Neto sanoo. 

Kuva: Emiliano Vittoriosi 

Suositellut

Uusimmat