Trumpin Truth Social haastaa 20 uutispalvelua oikeuteen harhaanjohtavan raportoinnin takia
TMTG sanoo monien tiedotusvälineiden julkaisseen siitä vääriä taloudellisia tietoja levittääkseen haitallista kertomusta yrityksestä. Yritys hakee 1,5 miljardin dollarin vahingonkorvauksia.
Max Lehtinen
21.11.2023

Trump Media & Technology Group (TMTG), joka ylläpitää Yhdysvaltojen entisen presidentti Donald Trumpin sosiaalisen median alusta Truth Socialia, on ilmoittanut haastavansa 20 eri uutisorganisaatiota oikeuteen niiden julkaistua harhaanjohtavia lukuja TMTG:n taloudellisesta tilanteesta. 

Monien uutisorganisaatioiden raporttien mukaan TMTG:n elinaikanaan tekemä kokonaistappio olisi reilusti yli kaksinkertainen todelliseen summaan verrattuna. TMTG pyrkii saamaan syytetyiltä 1,5 miljardia dollaria vahingonkorvauksina.

Myös IT Insider raportoi marraskuun puolivälissä Bloombergin ja Reutersin virheellisiin tietoihin perustuen, että TMTG on tehnyt yhteensä yli 73 miljoonaa tappiota, kun todellinen summa on Yhdysvaltojen arvopaperi- ja markkinakomission asiakirjan mukaan noin 31 miljoonaa dollaria.

Floridan osavaltion tuomioistuimelle jätetyssä kanteessa TMTG sanoo syytettyjen uutisjärjestöjen levittäneen vastuuttomasti valheellisia tietoja, joiden seurauksena TMTG on kärsinyt merkittävää rahallista ja maineellista haittaa. 

Kanteessa mainittuihin syytettyihin uutisorganisaatioihin lukeutuu muun muassa The Guardian, The Hollywood Reporter, Miami Herald, Reuters, Rolling Stone, Forbes, The Daily Mail ja CNBC.

TMTG:n mukaan on todennäköistä, että valheellisista uutisista hyötyvät myös “muut osapuolet” kuin kyseiset uutisorganisaatiot. Se uskoo selkkauksen olleen TMTG:tä ja Truth Socialia vastaan suunnattu “tarkoituksellinen, ilkeämielinen ja koordinoitu hyökkäys”, mitä luultavimmin viitaten vasemmistolaisiin ja demokraattipuoluetta kannattaviin poliittisiin motiiveihin. 

“Tilanne, jossa kaikki 20 vastaajaa julkaisevat lähes identtiset artikkelit tuntien sisällä toisistaan, käyttäen samoja väärennettyjä lukuja, joita ei löydy lähteenä käytetystä [fuusioon liittyvässä asiakirjassa], vaikuttaa lähes mahdottomalta sattumalta”, TMTG sanoo kanteessa. 

Trump ja hänen tukijansa ovat aiemminkin kohdistanut kritiikkiä yhdysvaltalaiseen mediaan, joka julkaisee hänen mielestään poliittisesti motivoituneita artikkeleita ja tahallisia valeuutisia. 

”TMTG aikoo saattaa nämä piittaamattomat ja pahantahtoiset tiedotusvälineet vastuuseen väärästä raportoinnistaan ja ilmeisesti koordinoidusta pyrkimyksestään tuhota TMTG ja Truth Social”, kanteessa sanotaan. 

TMTG:llä on ollut tappiollisen historiansa vuoksi talousvaikeuksia, jotka helpottaisivat, jos suunniteltu fuusio Digital Worldin kanssa toteutuisi. 

TMTG väittää, että uutisjärjestöt ovat aktiivisesti pyrkineet estämään sen ja Digital Worldin fuusion häiritäkseen Truth Social -alustan menestymistä.

Kohulla voi kuitenkin olla myös positiivinen vaikutus esimerkiksi Trumpin presidenttikampanjan retoriikkaan, joka kukoistaa konventionaaliseen mediaan kohdistuvan epäluottamuksen keskellä.

TMTG:n mukaan yksikään syytetyistä uutisorganisaatioista ei ole peruuttanut herjaavia artikkeleitaan, pyytänyt julkisesti anteeksi tai ryhtynyt muihin merkittäviin toimenpiteisiin jatkuvan vahingon lieventämiseksi, vaikka yritys on pyytänyt niitä korjaamaan valheellisesta raportoinnista johtuneen mainehaitan.

IT Insider pahoittelee aiempaa virhettään TMTG:n tekemän kokonaistappion suuruuden suhteen. 

Suositellut

Uusimmat