Tietokoneiden myynti jatkoi laskuaan 
Viime vuoden viimeinen neljännes oli huono. Gartnerin mukaan pc-myynnin lasku oli rajuin yhden neljänneksen osalta koko yhtiön mittaushistorian ajalta.
IT Insider toimitus
12.1.2023

Pc-tietokoneiden myynti laski vuoden viimeisellä neljänneksellä yli 28 prosenttia vuoden 2021 lopusta, kertovat tutkimusyhtiöt. IDC:n Gartnerin ja Canalysin luvut eroavat hieman toisistaan, mutta iso kuva on sama. 

Myynti on nyt laskenut neljä vuosineljännestä putkeen. Vielä syksyllä kasvulukuja näyttäyt Applekin on nyt kääntynyt miinukselle. 

Tutkimusyhtiöiden luvut sisältävät kannettavat ja pöytäkoneet, joissa on Windows, macOS tai Chrome-käyttöjärjestelmä.

Koko vuoden luvuissa laskua oli noin 16 prosenttia edellisvuodesta. Mutta toisaalta 2021 oli paras vuosi aikoihin.

Neljäntenä taulukossa oleva Apple oli tässä tapauksessa apukoulun priimus, sen miinusluvut olivat pienimmät: Gartnerin mukaan -10,1 prosenttia, Canaysin -7,5 prosenttia ja IDC:n arvion mukaan 2,1 prosenttia miinuksella.

Kolmospaikkaa pitävä Dell oli isoin hävijää, kaikki tutkimusyhtiöt raportoivat sille noin 37 prosentin pudotuksen. Kakkosena olevan HP:n myynti laski 29 prosenttia ja kärjessä olevan Lenovon noin 28 prosenttia. 

Luvut ovat ehdottomasti isoja vaikka edellisvuosi olisi ollut miten hyvä. Gartnerin mukaan pudotus oli suurin koko yhtiön 1990-luvun puolivälistä alkaneen tilastoinnin aikana.

Analyytikot odottavat, että myynti kääntyy patoutuneen kysynnän vuoksi kasvuun tämän vuoden jälkipuoliskolla tai viimeistään ensi vuoden alussa.

Kuva Nakul Unsplash

Suositellut

Uusimmat