Tekoälyjätti OpenAI:n hurja viikko päätökseen – valtakunnassa kaikki hyvin?
Toimitusjohtaja Sam Altman sai potkut, sijoittajat ja henkilöstä hermostuivat ja lopulta Altman palasi. Syyksi sekoiluksi on huhuttu jopa mullistavaa läpimurtoa tekoälyn kehityksessä.
Mikko Torikka
24.11.2023

Toimitusjohtaja Sam Altman sai potkut, sijoittajat ja henkilöstä hermostuivat ja lopulta Altman palasi. Syyksi sekoiluksi on huhuttu jopa mullistavaa läpimurtoa tekoälyn kehityksessä.

ChatGPT:n kehittäneessä OpenAI-yhtiössä oli viikon aikana todella paljon draamaa, mikä on nyt rauhoittunut – ainakin hetkellisesti.

Tekoälymaailmaan järisyttäneet käänteet alkoivat viikko sitten julkisuudessa, kun yhtiön hallitus antoi toimitusjohtaja Sam Altmanille potkut luottamupulan vuoksi.

Hallitus ei perustellut potkuja sen tarkemmin, mikä luonnollisesti hermostutti yhtiöön miljardisijoituksia tehneet tahot, mutta myös henkilöstön. Yli 700 yhtiön 770 työntekijästä uhkasi lähteä Altmanin perässä. Ja he olisivat lähteneet MIcrosoftille, joka ystävällisesti kertoi palkanneensa potkut saaneet Altmanin ja hallituksen puheenjohjtaja Greg Brockmanin.

Turbulenssin aikana toimitusjohtajaksi ehdittiin nimittää ensin viikonlopun ajaksi yhtiön teknlogiajohtaja Mira Murati ja maanantaina pesti siirtyi Twitchin entiselle toimitusjohtajalle Emmet Shearille. Samaan aikaan maanantaina Microsoft ehti palkata Altmanin palvelukseensa.

Keskiviikkona OpenAI kertoi, että Altman palaa yhtön johtoon, mutta hallitus vaihtuu. Hallituspohjaa on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa suursijoittaja Microsoftin edustajalla ja Sam Altmanilla.

Altmanin potkujen jälkeen on liikkunut monenlaisia huhuja niiden syistä. Joidenkin mukaan Altmanin liiallinen kaupallisuus hiersi yleviä aatteita vaalivaa OpenAI:n hallitusta. Toisaalta hän pyrki hakemaan sijoituksia Lähi-idästä, mitä ei myöskään katsottu täysin positiiviseksi.

Loppuviikosta The Information ja Reuters kertoivat nimettömiin lähteisiin vedoten, että yhtiö olisi juuri ennen Altmanin potkuja tehnyt läpimurron entistä voimakkaamman tekoälyn kehityksessä. Projekti Q* -nimellä kulkeva hanke sai OpenAI:n tutkijat huolestumaan sen mahdollisesta uhkasta ihmiskunnalle. He kirjoittivat asiasta yhtiön hallitukselle ja joidenkin lähteiden mukaan draama olisi alkanut siitä.

Lähteinen mukaan Q* pystyy tällä hetkellä ratkaisemaan alakoulutason matemaattisia ongelmia, mutta sen kyky ratkaista niitä saa tutkijat erittäin toiveikkaiksi Q* mahdollisuuksista.

Lue lisää:

Kuva: Sam Altman  CC BY 2.0 (Photo by Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch)

Suositellut

Uusimmat