Tekoäly ja MBA -opiskelijat keksivät kilpaa ideoita – voittajasta ei ollut epäselvyyttä
Whartonin bisneskoulun oppilaat kilpailivat ideoissa tekoälyä vastaan. Tekoäly vei voiton selvästi.
IT Insider toimitus
12.9.2023

Whartonin bisneskoulu Pennsylvanian Yliopistossa kokeili, miten koulun MBA-opiskelijat pärjäävät ideoiden luomisessa tekoälylle. Tekoälyä on pidetty huonona uusien ideoiden keksijänä, mutta Whartonin innovaatiokurssin opettajien Christian Terwieschin ja Karl Ulrichin testissä kone pärjäsi ihmiselle mainosti, kertoo The Wall Street Journal.

Opettajat ovat laittaneet innovaatiokurssilla opiskelijat kehittämään uusia ideoita tuotteille ja palveluille. Taso on vaihdellut loistavan ja kauhean välillä, suurin osa on ollut jossain välissä. Opettajat päättyivät kokeilla ideakilpailua ihmisten ja koneen välillä.

Ihmisiä edusti 200 satunnaisesti valittua Whartonin opiskelijaa. Tekoälyä puolestaan ChatGPT4. Tekoälyn ohjeistuksena oli kehittää sata ideaa, muuten ohjeet olivat samat kuin opiskelijoille: ”kehitä uusi opiskelijoille suunnattu tuote tai palvelu, jonka voi valmistaa alle 50 dollarilla.”

Toisessa kehottessa ChatGPT:le annettiin joukko aikaisemmin kehitettyjä ideoita ja pyydettiin sataa uutta ideaa. Näin ideoiden kokonaisjoukko oli 400.

ChatGPT:n tarjoamiin ideoihin kuului muun muassa kokoon laitettava likapyykkikori, ruuanlaittovälineet asuntolaolosuhteisiin sekä istumatyyny luokkahuoneisiin.

Tuloksia selvitettiin tutkimuspaneelin avulla. Tutkimusjoukon mielestä 40 prosenttia ihmisten kehittämistä ideoista olivat mahdollisia ostettavia, ChatGPT:n tyhjästä luoduista ideoista 47 prosenttia ja esimerkkejä saaneesta ChatGPT-kehotteesta 49 prosenttia.

Tekoäly päihitti ihmiset keskiarvoissa. Mutta kun ideoista otettiin vain parhaat kymmenen prosenttia, erot olivat selvät .

Näistä 40 ideasta 35 oli ChatGPT:n tekemiä (15 tyhjästä luotuja ja 20 esimerkkejä saaneesta) ja viisi ihmisten tuotoksia.

Suositellut

Uusimmat