Teknologiateollisuudelta yhteensä neljä miljoonaa euroa tekniikan yliopistoille
Lahjoitus myönnetään Aalto-yliopistolle, Lappeenrannan–Lahden teknilliselle yliopistolle (LUT), Oulun, Turun, Tampereen, Vaasan ja Jyväskylän yliopistoille, Åbo Akademille sekä Itä-Suomen yliopistolle.
Kalle Keinonen
13.4.2022

Teknologiateollisuus ry lahjoittaa tekniikan alan yliopistoille yhteensä neljä miljoonaa euroa. Lahjoitus tulee osaksi yliopistojen varainhankintakampanjaa, jonka perusteella valtio pääomittaa yliopistoja 67 miljoonalla eurolla.

Lahjoitus myönnetään Aalto-yliopistolle, Lappeenrannan–Lahden teknilliselle yliopistolle (LUT), Oulun, Turun, Tampereen, Vaasan ja Jyväskylän yliopistoille, Åbo Akademille sekä Itä-Suomen yliopistolle. Aalto-yliopistolle myönnetään 1,2 miljoonaa euroa, LUT-yliopistolle 900 000 euroa, Tampereelle 800 000, Oululle 500 000, Turulle 200 000, ja Åbo Akademille sekä Vaasan, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoille 100 000 euroa.

Lisärahoituksen taustalla on tekniikan alan suuri tarve osaajista. Teknologiateollisuuden osaajatarveselvityksen perusteella toimiala tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Hellen kertoo, että osaajapula on haitannut jo pitkään yritysten kestävää kasvua. 

Lahjoitukset myönnettiin hyödyntämällä dataa sekä yliopistoihin liittyviä eri indikaattoreita. Teknologiateollisuus tarkasteli yliopistojen tutkimuksen ja koulutuksen laatua, merkittävyyttä ja vaikuttavuutta, opiskelijoiden diversiteettiä ja työllistymistä sekä korkeakoulujen keskinäistä että yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä.

”Olemme halunneet kannustaa yliopistoja vastaamaan teknologia-alan osaajatarpeisiin sekä vahvistamaan tutkimusta ja yritysyhteistyötä. Tämä on huomioitu lahjoituksen kriteereissä. Muita kriteereitä ovat olleet tekniikan ja ICT:n aloilta valmistuneiden työllisyyden kehittyminen sekä naisten osuuden ja kansainvälisten opiskelijoiden määrän kehittyminen näillä aloilla”, kertoo korkeakoulupolitiikan asiantuntija Touko Apajalahti

Teknologiateollisuus ry, sen jäsenyritykset ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ovat rahoittaneet korkeakoulutusta viime vuosina yhteensä noin 160 miljoonalla eurolla.

Suositellut

Uusimmat