Teknologiajätit aloittavat tekoäly-yhteistyön edistääkseen turvallisuutta
Tekoälyn turvallisuuteen ja avoimeen tiedonjakoon keskittyvä Frontier Model Forum on Microsoftin, OpenAI:n, Anthropicin ja Googlen perustama avoin yhteistyöorganisaatio.
Max Lehtinen
27.7.2023

Neljä suurta tekoäly-yritystä perustavat avoimen yhteistyöorganisaation nimeltä Frontier Model Forum edistääkseen kehittyneimpien tekoälymallien turvallista kehittämistä.

Organisaation perustajat ovat OpenAI, Anthropic, Microsoft ja Google.

Ryhmä sanoo keskittyvänsä ”turvalliseen ja vastuulliseen” tekoälykehitykseen. 

Organisaation tavoitteina on edistää tekoälyn turvallisuustutkimusta sekä vastuullista kehitystä, lisätä pyrkimyksiä yhteiskunnallisten ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen ja syövän, ratkaisemiseen ja parantaa yhteistyötä päättäjien, tutkijoiden, yritysten ja kansalaisten välillä. 

”Tämä aloite on elintärkeä askel, jotta teknologia-ala saadaan yhdistettyä edistämään tekoälyä vastuullisesti ja tarttumaan haasteisiin niin, että se hyödyttää koko ihmiskuntaa”, totesi Microsoftin pääjohtaja Brad Smith ryhmän yhteisessä tiedotteessa

Uuden ryhmän perustajat sanovat Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen kuningaskunnan, Euroopan unionin, OECD:n ja G7-maiden tehneen jo “merkittävän panoksen” tekoälyn sääntelyyn. 

Frontier Model Forum haluaa kuitenkin antaa oman panoksensa ja lisätä yhteistyötä tekoälyorganisaatioiden välillä ja toimia aktiivisena toimielimenä tekoälyn yleisessä sekä teknisessä keskustelussa. 

Ryhmä pyrkii muun muassa jakamaan alan parhaat käytännöt keskenään sekä kehittämään julkisen tekoälykirjaston. 

Järjestö haluaa myös helpottaa tiedonjakoa esimerkiksi kyberturvallisuuden alalla.

Organisaatio on avoin vastaanottamaan uusia jäseniä, jotka kehittävät kehittyneitä koneoppimismalleja ja haluavat edistää tekoälyn turvallisuutta yhdessä. 

“On elintärkeää, että tekoälyalan yritykset – erityisesti ne, jotka työskentelevät tehokkaimpien mallien parissa – yhdistävät voimansa yhteisellä pohjalla ja edistävät harkittuja ja mukautettavia turvallisuuskäytäntöjä, jotta tehokkaista tekoälytyökaluista saataisiin mahdollisimman laaja hyöty”, totesi OpenAI:n kansainvälisen toiminnan varajohtaja Anna Makanju

Organisaation perustaminen voi parantaa tekoälyn tulevaisuutta, mutta tekoälyjättien lupauksiin turvallisista käytännöistä ei kannata tuudittautua. On erittäin tärkeää, että tekoälyorganisaatioita valvovat myös riippumattomat toimielimet. 


Kuva: Markus Winkler

Suositellut

Uusimmat