Tampereen Vapriikki-museoon saapuu näyttely Nokian N-Gage-pelikonsolin “fantastisesta flopista”
Tampereella 2000-luvun alussa Nintendon konsolin kilpailijaksi kehitetystä N-Gagesta kertova näyttely on esillä Vapriikissa 7.10.2023 – 5.1.2025.
Max Lehtinen
03.10.2023

Vapriikin galleriaan saapuu 7.10. uusi “Fantastinen floppi” -näyttely, joka kertoo Nokian kehittämästä puhelimen ja kädessä pidettävän pelikonsolin hybridistä, N-Gagesta, ja sen huonon suosion syistä.

Vapriikin tiedotteen mukaan näyttelyssä on esillä “ennennäkemätöntä aineistoa” pelikonsolin historiasta, markkinoinnista, kuluttajien vastaanotosta ja N-Gagelle kehitetyistä peleistä. 

Laitteesta ja sitä seuranneesta N-Gage QD:stä tuli kansainvälisiä naurunaiheita muun muassa niiden tacoa muistuttavan suunnittelun vuoksi. Monikäyttöisenä hybridinä brändätyt laitteet eivät olleet suosittuja puhelimina eikä pelikonsoleina.

Näyttelyssä valotetaan julkaisun kaupalliseen epäonnistumiseen johtaneita päätöksiä muun muassa pelintekijöiden ja N-Gagen suunnitelleiden insinöörien näkökulmasta. 

N-Gagen floppia kuvaillaan Vapriikin tiedotteessa “ensimmäiseksi varoitukseksi” Nokian ongelmista, jotka johtivat “suomalaista yhteiskuntaa järisyttäneeseen kännykkäjätin romahdukseen”. Toisaalta Nokian työ laitteen suunnittelun parissa loi pohjan suomalaiselle mobiilipelialalle ja myöhemmille huippumenestyksille, kuten Rovion Angry Birdsille.

Näyttelyssä on myös tietysti mahdollisuus pelata alkuperäisillä laitteilla, joita kokeilemalla voi pyrkiä itse selvittämään, mistä “fantastinen floppi” ensi kädessä johtui. 

Näyttely on esillä Vapriikissa 5.1.2025 asti.


Kuva: Andrew Currie

Suositellut

Uusimmat