Tampere testaa robottibusseja Hervannassa
Hervannassa tehdään kahden kuukauden kokeilu robottiautoilla. Matkustajat pääsevät kyytiin maksutta. Kokeilun tarkoituksena selvittää robottiautojen kykyjä täydentää Tampereen julkista liikennettä.
IT Insider toimitus
19.10.2021

Tampereella toteutetaan tammi-maaliskuussa julkisen liikenteen palvelukokeilu, jossa kaksi robottiautoa kuljettaa matkustajia Hervannan alueella noin 3,5 kilometrin reitillä maksutta. Tarkoituksena on kehittää kokeilun avulla Tampereen raitiovaunun syöttöliikennettä sekä kerätä kokemuksia siitä, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää julkista liikennettä. Pilotti toteutetaan Hervannan testialueella, jota koordinoi Business Tampere.

”Ratikan täsmällisyys ja tiheä liikenne houkuttelevat luontaisesti matkustajia laajalta alueelta. Seuraamme mielenkiinnolla, miten robottiautojen tarjoama liityntäliikennepalvelu otetaan vastaan Hervannassa”, toteaa joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenne Nyssestä.

Pikkubussit toimivat myös Suomen säässä

Robottiautokokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n automatisoimalla Toyota Proace -tila-autolla. Yrityksen ohjelmisto on erityinen siitä, että se toimii myös haastavissa sääolosuhteissa. Ohjelmistoa on testattu useita kertoja Lapin talviolosuhteissa ja pilotteja järjestetty ulkomaiden lisäksi esimerkiksi vilkkaassa Helsingin Pasilassa, jossa myös osa reitistä ajettiin raitiovaunun rinnalla.

Turvallisuus on kaikissa autonomisen liikkumisen kokeiluissa ensisijaista. Ohjelmistokehityksen taustalla on vuosikymmenten kokemus ulkona vaihtelevassa säässä toimivista roboteista. Ajoneuvoissa on aina mukana kaiken varalta turvakuljettaja, joka tarvittaessa voi ottaa haltuunsa ajoneuvon hallinnan.

“Jos on ollut aiemmin robottiauton kyydissä, Hervannan autoissa luultavasti yllättyy vauhdista sekä ajon tasaisuudesta. Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa”, kertoo Sensible 4:n liiketoimintajohtaja ja perustajajäsen Jussi Suomela.

Robottiautopilotti toteutetaan Hervannassa sijaitsevalla autonomisen liikkumisen testialueella. Tulevaisuudessa testialueella voi tehdä muitakin automaattisen liikkumisen kokeiluja ja palveluita, ja testireittejä suunnitellaan ja kehitetään testaajien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan.

Suositellut

Uusimmat