Suomen it-osaaminen houkuttelee ulkomaisia sijoituksia
Informaatio-ja viestintäalan osaaminen, referenssit ja ekosysteemit ovat houkuttelevia kansainvälisille yrityksillä, jotka haluavat toteuttaa uusia tuotekehityksen toimintamalleja.
IT Insider toimitus
28.9.2022

Suomalainen ict-alan tuotekehitys on hyvässä maineessa kansainvälisesti. Täkäläinen osaaminen on houkutellut maahan myös ulkomaisia sijoituksia. Viime vuonna Suomeen suuntautuneista ulkomaisista uusista suorista sijoituksista yli kolmasosa oli juuri informaatio- ja viestintäalan yrityksiä, tiedottaa Business Finland.

Suomessa on lähes 800 ulkomaisomisteista informaatio- ja viestintäalan yritystä. Suomi on profiloitunut laadukkaan ja vaativan tuotantokehityksen tekijämaana.

Profiili on hyvin erilainen kuin Kaakkois-Aasian halvemipien maiden kanssa. Suomalaiset eivät kilpaile samoista hankkeista, vaan tänne tullaan erityisesti laadun perässä

Kaakkois-Aasian sijaan Suomen kanssa kilpailevat suoraan esimerkiksi Ruotsi, Saksa ja Kanada, joissain tapauksissa myös Viro. Toki osaamisen taso kasvaa koko ajan myös esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa, mikä kiristää kilpailua

Suomalaiset tuotekehitystiimit ja -keskukset ovat arvostettuja. Suomalaiset yritykset ovat saaneet merkittäviä referenssejä kansainvälisiltä suuryrityksiltä ja useamman yrityksen muodostamat ekosysteemit houkuttelevia alan kansainvälisille yrityksille, jotka haluavat toteuttaa uusia tuotekehityksen toimintamalleja.

”Suomen vahvuuksiin ICT-toimialalla kuuluvat erinomaiset teknologiapartnerit kuten VTT ja monet alallaan mainetta saaneet kasvuyritykset. Esimerkiksi saksalainen Schaeffler on julkisesti kiittänyt suomalaista toimintamallia”, Invest in Finlandin ICT-toimialan vastaava Janne Kari sanoo.

Eniten ICT-investointeja on vuosien varrella sijoittunut kappalemääräisesti Uudellemaalle (noin 67 prosenttia kaikista investoinneista), mutta myös Pohjois-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi ovat keränneet toimialan kansainvälisiä investointeja.

”Tampere, Oulu, Salo-Turku ja Joensuu ovat esimerkkejä vahvoista ICT-alueista pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Oulussa langaton osaaminen, kuten 5G ja 6G on vahvaa, Tampereella on puolestaan kuvantamisen, älykkäiden työkoneiden ja tulevaisuuden autojen ekosysteemit. Kvanttilaskennan ekosysteemi on puolestaan keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Joensuussa puolestaan on vahvaa fotoniikan osaamista”, Kari listaa.

Eniten ICT-alan yrityksiä on tullut Suomeen Yhdysvalloista ja Ruotsista. Viiden kärjessä ovat myös Norja, Iso-Britannia ja Saksa, tosin huomattavasti kärkikaksikkoa maltillisimmilla luvuilla.

Suositellut

Uusimmat