Sirutuotannon paluu länsimaihin voi nostaa hintoja
Puolijohdetuotannon siirto vaatii tehtaiden lisäksi toimivan ekosysteemin. Pelkillä valtion tuilla tuotanto ei siirry onnistuneesti EU:n ja Yhdysvaltain maaperälle.
Max Lehtinen
19.6.2023

Singaporen kyberturvallisuusviraston toimitusjohtaja David Koh on huolestunut, että Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin tukemat massiiviset siruhankkeet häiritsevät maailmanmarkkinoita, kertoo Politico

Hän huomautti Politico-lehden kesäkuisessa paneelikeskustelussa, että suurista sirutuista voi aiheutua lopulta kustannusten nousua ja haittaa maailmantaloudelle. 

Goldman Sachsin analyytikoiden mukaan mikrosirujen tuottaminen Yhdysvalloissa on jopa 44 prosenttia kalliimpaa kuin ostaa niitä Taiwanilta. 

Koh totesi myös, ettei Yhdysvalloilla ja EU:lla ole ”monimutkaisia ekosysteemejä”, joita mikrosirutehtaiden toiminta vaatii.

Yhdysvaltojen kongressi hyväksyi viime vuonna CHIPS and Science Act -nimisen lain, joka lupaa yhteensä 52 miljardia dollaria tukia mikrosiruteollisuudelle. Huhtikuussa myös EU hyväksyi oman tukipaketin, jonka suuruus on noin 47 miljardia dollaria.

”Haasteena teillä on löytää osaamista, koulutettua henkilöstöä ja niin edelleen”, Koh kommentoi tukihankkeita.

Malesian viestintä- ja digiministeri Fahmi Fadzil oli paneelikeskustelussa samoilla linjoilla länsimaisten sirutukien suhteen. 

Sekä Singapore että Malesia tukevat maaperillään toimivia puolijohdeyrityksiä monenlaisilla kannustimilla. 

Nyt Yhdysvaltojen ja EU:n tavoitteena on käyttää kannustimia vähentämään riippuvuutta ulkomaisista toimittajista ja lisätä omaa kontrolliaan teknologian toimitusketjuissa. 

Yhdysvallat ja EU ostavat tällä hetkellä valtavan osan siruistaan Taiwanista, jota Kiina uhkaa esimerkiksi pullistelemalla sotilasmahtiaan merellä. 

Yhdysvallat oli 1990-luvulla mikrosirujen huippumaa 37 prosentin globaalilla tuotannolla, joka on laskenut jo 12 prosenttiin. CHIPS-tuet nähdään Yhdysvalloissa paluuna puolijohdeteollisuuden huipulle. 

Goldman Sachs kuitenkin epäilee tukien vaikutuksen laajuutta. Konsulttiyrityksen analyysin mukaan Yhdysvaltojen CHIPS Act on enemmänkin suoja toimitushäiriöiden varalle kuin varteenotettavaa kilpailua puolijohdeteollisuuden suurmaille.

Saksalainen taloustieteilijä Daniel Gros on kritisoinut EU:n rahoituspakettia sanomalla, ettei sillä ole tarpeeksi rahaa eikä kokemusta menestyäkseen puolijohdeteollisuudessa.

Suositellut

Uusimmat