Rovaniemi kielsi WhatsAppin
Työntekijät eivät saa enää käyttää kaupallisia pikaviestisovelluksia työasioissa. Viestintä hoituu tekstiviesteillä, kunnes tietoturvallinen pikaviestisovellus on saatu kilpailutettua.
IT Insider toimitus
01.11.2022

Rovaniemen kaupunki kielsi työntekijöiltään kaupallisten pikaviestisovellusten käytön työasioissa ja työntekijän laitteilla. Kielto koskee esimerkiksi WhatsApp-, Signal- ja Telegram-sovelluksia sekä muita vastaavia kaupallisia pikaviestisovelluksia, joita ei ole erikseen hyväksytty käytettäväksi.

Kiellon syynä on sovellusten puutteellinen tietoturva, tietosuoja sekä kohonnut riski kyberturvallisuudessa. Kiellosta päätti kaupungin tietoturva- ja tietosuojatyöryhmä. Kaupunki tiedotti työntekijöitään asiasta maanantaina 31.10. ja kielto tuli voimaan heti. Työntekijöiden on poistettava WhatsApp-sovellus työlaitteiltaan.

Rovaniemellä WhatsApp on ollut käytössä esimerkiksi päiväkodeissa. Siellä se on ollut viestintäkanava vanhemmille viestimiseen. Päiväkodit saavat ensi viikosta alkaen korvaavan viestintäsovelluksen. Siihen asti viestintä hoituu tekstiviesteillä.

Kaupungin linjaus perustuu muun muassa EU-tuomioistuimen vuonna 2020 tekemään ratkaisuun, jossa todetaan, että Yhdysvaltojen lainsäädäntö antaa maan tiedusteluviranomaisille mahdollisuuden päästä käsiksi Yhdysvalloissa sijaitsevaan dataan.

Rovaniemen kaupungilla ei ole keinoja valvoa, miten henkilötietoja käytetään pikaviestisovelluksissa, eikä kaupunki voi varmistaa tietosuoja-asetuksen velvoitteiden toteutumista. Lisäksi on epävarmaa, miten sovelluksessa käsiteltävä tieto on turvattu ja miten tiedon säilyttäminen ja tietojen poistaminen hoidettu.

Rovaniemen it-palveluntarjoaja LapIT kilpailuttaa kaupungille tietoturvallista pikaviestisovellusta. Kilpailutuksen arvioidaan olevan valmis kesällä 2023.

Suositellut

Uusimmat