Pro hylkäsi sovintoesityksen ict-alalle – lakko alkanee maanantaina
Ammattiliitto Pron mukaan sovintoesitys ei ottanut huomioon alan erityisluonnetta. Toteutuessaan lakko koskeee 12 000 ict-alan sopimuksen piirissä olevaa työntekijää.
Mikko Torikka
21.4.2022

Ammattiliitto Pro hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan ict-alalle tekemän sopimusesityksen. Tästä syystä Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta noudattavien työntekijöiden lakko alkaa näillä näkymin maanantaina 25.4 ja kestää kaksi viikkoa 8.5. saakka.

Pron tiedotteen mukaan se haluaa kehittää ict-alan työsopimusta alan omista lähtökohdista ja sopimusesityksessä ei tällaisia elementtejä ollut. Palta olisi puolestaan ollut valmis sopimaan.

”Sovintoesityksen suurimmat puutteet ovat merkittävät rakenteelliset muutokset, jotka heikentävät työehtosopimusta. Lisäksi palkkaratkaisu ei huomioi tasa-arvoista ja tasapuolista ansiokehitystä”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Paltan näkökulma on päinvastainen. Paltan tiedotteen mukaan ”Esitys ei sisältänyt lainkaan kirjauksia, jotka olisivat heikentäneet toimihenkilöiden työehtoja. Ehdotus myös sisälsi ratkaisun, jolla 0,1 prosentin korotus olisi suunnattu Pron toiveen mukaisesti nimenomaan alimpiin palkkaluokkiin.”

Ict-alan sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa ja se koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta.

”Olemme hyvin pettyneitä Pron päätökseen. Toivomme sovittelun jatkuvan mahdollisimman nopeasti, jotta lakko voitaisiin välttää”, Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri sanoo.

Suositellut

Uusimmat