Palvelunestohyökkäykset ovat kuin liikenneruuhka
Vaikka verkkopalvelun toiminnan estävä hyökkäys on näyttävä, ei sillä ole juuri pitkäaikaisia vaikutuksia.
IT Insider toimitus
11.8.2022

Palvelunestohyökkäykset ovat olleet viime päivinä jälleen otsikoissa myös yleismediassa. Eduskunnan sivut olivat tiistaina jonkun aikaa alhaalla venäläiseksi esittäytyneen hakkeriryhmän toimien seurauksena.

Etenkin valtiolliseen instituution verkkosivuille tehtynä palvelunestohyökkäys voi tuntua vaaralliselta ja herättää huolta kansalaisissa. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että palvelunestohyökkäykset ovat arkipäivää suomalaissa verkkopalveluissa.

Palvelunestohyökkäys on keinona näyttävä, sillä saavuttamattomissa oleva sivusto on käyttäjälle hyvin konkreettinen asia ja saattaa aiheuttaa harmitusta, jos palvelu ei ole käytettävissä.

”Palvelunestohyökkäys on useimmiten kuin liikenneruuhka. Jonossa kökkiminen harmittaa, mutta useimmiten liikenneturvallisuus ei vaarannu ja hetken päästä maailma onkin taas palannut radalleen”, toteaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Sauli Pahlman.

Palvelunestohyökkäyksiä tehdään Suomessa eri organisaatioiden verkkosivuja ja -palveluita vastaan vuosittain yli 10 000 kappaletta. Niitä kohdataan ja torjutaan siis joka päivä eri puolilla suomalaista yhteiskuntaa.

Palvelunestohyökkäyksissä verkkosivuille tai -palveluihin ohjataan suuria määriä liikennettä. Tämä näkyy käyttäjälle siten, että verkkosivuille ei pääse tai niiden käyttäminen on erittäin hidasta. Häiriöt palveluissa jäävät usein lyhytaikaisiksi. Todellisia ja pitkäkestoisia vahinkoja niillä onnistutaan käytännössä aiheuttamaan hyvin harvoin.

Suositellut

Uusimmat