Norja kieltää Metan käyttämät salamyhkäiset seurantamenetelmät mainonnassa
Meta ei saa kohdentaa Norjassa mainoksia käyttäjien sijaintitietoihin tai nettikäyttäytymiseen perustuen. Kielto on väliaikainen, sillä Norjalla ei ole pysyviä valtuuksia rajoittaa Metaa.
Max Lehtinen
17.7.2023

Metan alustat Facebook ja Instagram joutuvat lopettamaan käyttäjien seuraamisen Norjassa mainontansa kohdentamiseksi, kertoo Politico.

Elokuun 4. päivänä voimaan astuva määräys on Norjan tietosuojaviranomaisen, Datatilsynetin, asettama ja sen perustana on viraston huoli, että norjalaisten arkaluonteisia henkilötietoja käsitellään “erittäin vaikeaselkoisten ja tunkeilevien seuranta- ja profilointitoimien avulla”.

Politicolle vuotaneen tiedonantomääräyksen mukaan kielto kestää kolme kuukautta, ja sen noudattamatta jättämisestä seuraa miljoonan Norjan kruunun eli noin 90 000 euron päivittäiset sakot. 

Facebook ja Instagram voivat jatkossakin näyttää ihmisille kohdennettuja mainoksia, mutta vain käyttäjien itse vapaaehtoisesti antamien tietojen perusteella. 

Kielto voidaan Datatilsynetin mukaan poistaa, jos Meta löytää tavan käsitellä henkilötietoja laillisesti ja antaa käyttäjille oikeudet kieltäytyä seurantaan perustuvasta kohdennetusta mainonnasta.  

Irlannin tietosuojaviranomainen valvoo Metaa yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) nojalla koko Euroopassa, mutta muut Euroopan maat voivat asettaa kansallisia rajoituksia kolmen kuukauden ajaksi ”kiireellisissä tapauksissa”.

Irlannin tietosuojaviranomainen on tutkinut Metan yksityisyysloukkauksia jo pitkään ja sakottanut sitä Enforcement Trackerin mukaan yhteensä yli 2,4 miljardin euron edestä rikkomuksistaan. Lukuun on laskettu myös tytäryhtiö Whatsappin sakot. 

Norjan sääntelyviranomaisen mukaan Meta on kuitenkin jatkanut rikkomuksiaan, vaikka sen on todettu toimivan laittomasti jo useasti. 

Norja on Politicon mukaan ensimmäinen maa Euroopassa, joka rajoittaa Metan liiketoimintaa omien toimieliensä avulla. 

”[Irlannin tietosuojaviranomaisen] päätösten jälkeinen jatkuva noudattamatta jättäminen edellyttää välittömiä toimia eurooppalaisten rekisteröityjen oikeuksien ja vapauksien suojelemiseksi”, virasto kirjoitti määräyksessään.

Irlannin tietosuojakomission tiedottajan Graham Doylen mukaan virasto aikoo tehdä päätöksen Metan kohdennetun mainonnan oikeusperustasta ”viimeistään elokuun puoliväliin mennessä”. 

Vastauksessaan uutiseen Metan tiedottaja Matt Pollard sanoi: “Jatkamme rakentavaa yhteistyötä Irlannin tietosuojaviranomaisen kanssa, joka on johtava sääntelyviranomaisemme EU:ssa, ja pyrimme noudattamaan sen päätöstä. Tarkastelemme Norjan tietosuojaviranomaisen päätöstä, eikä sillä ole välitöntä vaikutusta palveluihimme.”

Vasta kaksi viikkoa sitten Euroopan unionin tuomioistuin päätti, että Meta keräsi laittomasti ihmisten tietoja kohdentaakseen heille mainoksia ilman seurantasuostumusta. Meta valitti päätöksestä. 

Kuva: Dima Solomin  

Suositellut

Uusimmat