Muskin päätös peruuttaa Twitterin porttikieltoja voi olla vaikea toteuttaa
"Vox populi vox dei", kansan ääni on Jumalan ääni. Elon Musk tekee nyt päätöksiä Twitter-äänestysten perusteella eikä niiden toteuttaminen ole helppoa. Tuorein päätös palauttaa suljettuja Twitter-tilejä voi osoittautua vaikeaksi hallinnoida.
IT Insider toimitus
25.11.2022

Elon Musk taitaa ainakin huomiotalouden. Sen jälkeen kun hän otti some-palvelu Twitterin haltuunsa, on sekä Musk että Twitter ollut esillä käytännössä päivittäin.

Nyt Musk käyttää Twitterin äänestystoimintoa tukenaan päätösten tekemisessä. ”Vox populi, vox dei”, kansan ääni on Jumalan ääni, Musk kommentoi lopputuloksia. Esimmäisen äänestyksen lopputuloksena Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Twitter-käyttöoikeudet palautettiin.

Trump tosin itse kertoo pysyvänsä oman Truth Social -palvelunsa käyttäjänä. Mutta republikaanien esivaalien lähestyessä Trumpin voi olla vaikea vastustaa kiusausta suuremmasta kaikukammiosta.

Tuoreimpana äänestyksenä Musk kysyi, pitäisikö Twitteriin porttikieltoja saaneiden henkilöiden tilejä avata enemmänkin, mikäli he eivät ole rikkoneet lakeja tai lähettäneet liikaa roskaviestejä. Vastaus oli selvä, 72 prosenttia oli avaamisen kannalla. Nyt Twitterissä selvitetään, miten asiassa tulisi edetä. Muskin mukaan ”armahdusten” on tarkoitus alkaa ensi viikolla.

Twitteriin on saatu porttikieltoja muun muassa väkivaltauhkauksien, maalittamisen ja valetiedon levittämisen vuoksi. The Washington Postin haastattelemien asiantutnijoiden mukaan näiden palauttamisella on merkittävä vaikutus Twitterin sisältöön.

Lainrikkominen on pykälänä hankala, koska Twitter on globaali alusta ja laki vaihtelee eri maiden välillä.

Erityisen hankalaksi suljettujen tilien sisällön tarkastamisen tekee se, että Musk on juuri irtisanonut näitä aiheita normaalisti käsittelevän luottamus- ja turvallisuustiimin vetäjät. Lisäksi on epäselvää kuinka hyvin Twitter on dokumentoinut mahdolliset lainrikkomukset eri maiden lainsäädännön mukaan. Mikäli dokumentaatiota ei ole, jokainen tili pitää käydä erikseen läpi.

Äänestyksestä huolimatta kaikki eivät ole Muskin kanssa samaa mieltä. Esimerkiksi Alejandra Caraballo Harvardin yliopiston oikeustieteellisen kyberturvaklinikalta kehottaa Applea ja Googlea miettimään vakavasti Twitterin poistamista sovelluskapoista.

”Muskin toiminta on äärimmäisen vaarallista marginalisoiduille yhteisöille. Aikaisemmin kiusaamisenm, maalittamisen ja väkivaltaan yllyttämisen takia poistetut henkilöt voivat palata ja jatkaa toimintaansa. En voi kuvailla, miten vaarallista tämä on”, Caraballo kertoi The Washington Postille.

Myöskään Twitter-äänestysten käyttäminen päätöksenteon tukena on ongelmallista. ”Twitter-äänestys ei ole tieteellinen tai luotettava. Sitä voidaan manipuloida helposti”, sanoo professori Sarah T. Roberts UCLA:sta.

Kuva Chris J. Davis Unsplash

Suositellut

Uusimmat