Mobiilidatan määrä kasvaa kohisten
Erityisesti kotitalouksien mobiililaajakaistojen yleistyminen on kasvattanut mobiiliverkoissa siirrettävän datan määrää suomalaisissa verkoissa.
IT Insider toimitus
15.3.2022

Suomalaisissa mobiiliverkoissa siirtyi viime vuonna 56 gigatavua dataa kuukaudessa asukasta kohti. Määrä on 3,5-kertaistunut viiden vuoden aikana. 

Kansainvälisesti vertaillen Suomi onkin erittäin paljon mobiiliverkkoihin tukeutuva maa, Suomen kotitalouksista 43 % käyttää ainoastaan mobiiliyhteyksiä. 

”Tämän taustalla ovat kattava verkko ja ainakin eurooppalaisittain harvinaisemmat rajoittamattomat liittymät. Suurin osa kotitalouksilla käytössä olevista mobiililiittymistä oli päättyneen vuoden lopussa kotimaan tiedonsiirroltaan rajoittamattomia eikä rajoitettuja liittymiä löydy monenkaan operaattorin tarjonnasta”, kertoo viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen Traficomilta. 

Tiedot pohjautuvat teleyrityksiltä vuoden 2021 lopussa kerättyihin tietoihin.

Mobiililaajakaistaliittymät käyttivät 59 prosenttia kaikesta siirtyvästä mobiilidatasta. ”Tämäkin luku kertoo siitä, että mobiililaajakaistoja käytetään kodeissa ainoana nettiyhteytenä, jota käytetään esimerkiksi pelaamiseen tai tv-sarjojen ja elokuvien katseluun. Nämä palvelut vaativat pelkkää nettiselailua enemmän tiedonsiirtoa, kun taas älypuhelimien käyttö raskaisiin palveluihin on maltillisempaa”, täsmentää Heinonen.

Asukasta kohden laskettu tiedonsiirtomäärä ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Traficom on pyytänyt teleyrityksiltä myös liittymä- ja kuukausikohtaisen mediaanitiedonsiirtomäärän, jotta ”keskivertokäyttäjän” kulutusta pystytään seuraamaan.

Keskimäärin puhe- ja dataliittymällä eli yleensä älypuhelimen liittymällä siirtyi syksyn 2021 aikana 5 gigatavua kuukaudessa, kun taas mobiililaajakaistaliittymällä vastaava luku oli 28 gigatavua kuukaudessa. Nämä luvut kertovat siitä, että pieni osa käyttäjistä käyttää merkittävän osan kaikesta mobiilitiedonsiirrosta eikä kulutus jakaannu tasaisesti käyttäjien kesken.

Kuva Jeremy Bezanger Unsplash

Suositellut

Uusimmat