Microsoftin matka hiilineutraaliuteen otti takapakkia
Microsoftin tuotteiden kysyntä nosti vahvasti myös yrityksen päästöjä pandemian aikana. Yrityksen johto uskoo silti vahvasti, että yritys saavuttaa hiilinegatiivisuuden vuoteen 2030 mennessä.
Kalle Keinonen
11.3.2022

Microsoft kertoi torstaina sen valtavasti kasvaneista hiilidioksidipäästöistään. Yrityksen tuottamat hiilidioksidipäästöt nousivat 21,5 prosenttia kesäkuiden 2020 ja 2021 välisenä aikana. Microsoftin mukaan nousun takana on lähes ainoastaan kasvanut energiankulutus. Siihen vaikutti datakeskuksien ja laitteiden rakentamiseen kulunut energia sekä arvio yrityksen tuottamien laitteiden energiankulutuksesta.

Yrityksellä on ollut kovat tavoitteet päästöjen leikkauksen suhteen. Yhtiön tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Microsoft on pyrkinyt osoittamaan, että sitoutuneiden johtajien ja riittävän rahoituksen avulla yritykset voivat vähentää tehokkaasti nettopäästöjään kohti nollaa tulevien vuosien aikana.

Microsoft kykeni tekemään pieniä päästövähennyksiä vuosien 2020 ja 2019 aikana, mutta viimeaikojen vahva tuotteiden kysyntä nosti väistämättä yrityksen päästöjä taas suuremmiksi.

Pandemia on myös lisännyt huomattavasti Microsoftin laitteiden käyttöä ja samalla niiden energiankulutusta. Esimerkiksi yrityksen Xbox-pelikonsolien käyttö kasvoi räjähdysmäisesti pandemian seurauksena.

Kaikesta huolimatta yrityksen johtajat uskovat edelleen, että Microsoftista voi tulla hiilinegatiivinen vuosikymmenen loppuun mennessä. ”Olemme edelleen täysin omistautuneita – ja täysin varmoja kykenevyydestämme saavuttaa – vuoden 2030 lupauksemme”, sanoi Microsoftin ympäristöjohtaja Lucas Joppa.

Yritys tavoittelee hiilinegatiivisuutta poistamalla hiilidioksidia ilmakehästä. Hiilidioksidin sitomiseen ja varastointiin liittyvä teknologia on kuitenkin kallista ja toimii vasta pienessä skaalassa.

Yritys kertoi myös, ettei se tee enää erikseen töitä fossiilisia polttoaineita käyttäville energiayhtiöille, ellei niillä ole tavoitteena hiilineutraalius.

Microsoftin lisäksi myös Apple, Google ja Meta pyrkivät hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä. Microsoftin kasvaneet päästöt ovat kuitenkin merkki siitä, että liiketoiminnan kasvu tarkoittaa usein myös päästöjen kasvua eikä tavoitteen saavuttaminen tule olemaan yhdellekään yritykselle helppoa.

Suositellut

Uusimmat