Microsoftilla voi olla kvanttisupertietokone jo 10 vuodessa
Matkaa toiminnallisuuteen on kuitenkin vielä paljon. Microsoft on myös kehittänyt kvanttilaskentaan erikoistuneita apuvälineitä.
Max Lehtinen
22.6.2023

Microsoft julkaisi kesäkuun lopussa suunnitelmansa oman kvanttisupertietokoneen rakentamiseksi. Kunnianhimoisen aikataulun mukaan Microsoft saisi ensimmäisen kvanttibiteillä eli kubiteilla toimivan supertietokoneen valmiiksi kymmenen vuoden kuluessa. 

Yritys saavutti ensimmäisen välietapin kuusivaiheisesta suunnitelmastaan jo viime vuonna, kun se ilmoitti osaavansa luoda ja kontrolloida Majorana-hiukkasia, joita voidaan käyttää kvanttitason tiedon turvaamisessa.

”Se on verrattavissa teräksen keksimiseen, joka johti teollisen vallankumouksen käynnistymiseen”, sanoi Microsoftin kvanttikehityksen varajohtaja Krysta Svore kvanttilaskennasta kertovalla videolla. 

Majorana-kubitit ovat erittäin vakaita perinteisiin kubitteihin verrattuna, ja siksi niihin perustuvaa kvanttisupertietokonetta on helpompi hallita.

Yritys ei kuitenkaan ole vielä kovin pitkällä kvanttisupertietokoneen rakentamisessa, koska se ei ole ohittanut niin kutsuttua NISQ-vaihetta (Noisy Intermediate Scale Quantum), jossa kvanttitason melu häiritsee informaation tarkoituksellista käsittelyä. 

”[NISQ-tietokoneemme] ovat rakennettu fyysisten kubittien ympärille, eivätkä ne ole vielä tarpeeksi luotettavia, jotta niillä voitaisiin tehdä jotain käytännöllistä ja hyödyllistä”, Svore sanoi.

Microsoftin seuraava tavoite on rakentaa Majorana-tekniikan avulla suojattuja ja vakaita kubitteja. Svoren mukaan Microsoft on edistynyt prosessissa hyvin. 

Kvanttilaskennan kilpailijoista esimerkiksi IBM ja IonQ käyttävät kubiteissaan perinteisempiä menetelmiä. Vasta tulevaisuudessa nähdään, kumpi lähestymistapa vetää pidemmän korren. 

Microsoft julkisti samalla Azure Quantum Elements -nimisen uuden palvelun, joka käyttää tekoälyä ja suurteholaskentaa tieteelliseen tutkimukseen. Palvelua esitellään muutaman viikon kuluessa lisää. 

Yritys ilmoitti myös uudesta kvanttilaskentaan erikoistuneesta tekoälyavustajasta, joka mahdollistaa luonnollisen kielen käyttämisen vaikeissa kemian ja materiaalitieteen ongelmissa.

Kuva: Microsoft

Suositellut

Uusimmat