Microsoft rakentaa pääkaupunkiseudulle datakeskuksen yhdessä Fortumin kanssa
Kotimainen datakeskus vastaa tarpeeseen säilyttää data suomessa myös Microsoftin palveluja käytettäessä. Fortum käyttää datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkossaan.
Mikko Torikka
17.3.2022

Microsoft rakentaa pääkaupunkiseudulle uuden datakeskusalueen. Uusi datakeskus antaa julkisen sektorin organisaatioille ja yrityksille mahdollisuuden säilyttää Microsoftin pilvipalveluissa olevaa dataa Suomessa. Lisäksi pilvipalveluiden vasteaika pienenee.

Yhteistyössä mukana oleva Fortum puolestaan aikoo kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti, yritykset kertovat tiedotteessa. Lisäksi tiedotteen mukaan kyseessä on yksi Suomen historian suurimmistaq yksittäisistä ICT-investoinneista.

Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys.

Fortum on valmistellut hankkeen kaukolämpöosuutta useita vuosia yhdessä kaupunkien, kuntien, asiantuntijoiden ja muiden kumppanien kanssa. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Pääministeri Marin toivoo hankkeesta esimerkkiä muille.

”Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme. Se nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa energiajärjestelmäämme. Toivon, että tämä yhteistyö näyttää mallia muille maille ja kaupungeille, jotka etsivät keinoja yhdistää siirtymän ilmastoneutraaliuteen ja digitaalisen kilpailukyvyn”, sanoo pääministeri Sanna Marin.

Uudella datakeskusalueella on keskeinen rooli Suomen digitaalisen muutoksen vauhdittamisessa. Tutkimuslaitos IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa, ja Suomeen voi syntyä yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta eri puolilla maapalloa.

Suomi halutaa pitää kiinnostavana investoinimaana

“Suomi haluaa olla investointien kohteena ja jatkaa työtä pragmaattisen sääntelyn ja korkean osaamisen osalta. Tarvitaan siis toimia, jotta pysytään ajan hermolla. Suomen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan myös energiatehokkaita ratkaisuja, jotka vähentävät lämmityksen päästöjä nopeasti ja isossa mittakaavassa. Tämä voidaan tehdä erityisesti kaupungeissa, joissa on kaukolämpöverkosto. Investoinnit päästöttömään kotimaiseen energiantuotantoon ja puhtaan lämmön kierrätykseen nostavat myös energian kotimaisuusastetta”, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Kuvassa vasemmalta Fortumin Nebahat Albayrak, Microsoftin Pekka Horo, elinkeinoministeri Mika Lintilä,  Fortumin Markus Rauramo, Fortumin Timo Piispa

Suositellut

Uusimmat