Meta on sulkenut tuhansia tilejä, joita Kiina käytti misinformaatiokampanjassaan
Poliittisesti motivoitunut roskapostikampanja kohdistui etenkin länsimaalaisiin, kuten yhdysvaltalaisiin, käyttäjiin yli 50 alustalla.
Max Lehtinen
30.8.2023

Meta on sulkenut yli 8600 Facebookissa ja Instagramissa vaikuttanutta tiliä, ryhmää ja sivua, joilla oli yhteyksiä Kiinan Spamouflage-vaikutuskampanjaan, yritys kertoo raportissaan

Kiinan viranomaistoimintaan liitettyjen postausten tarkoituksena on ollut mustamaalata länsimaita ja parantaa Kiinan mainetta. 

”Tämä verkosto julkaisi tyypillisesti myönteisiä kommentteja Kiinasta ja sen Xinjiangin maakunnasta sekä kritiikkiä Yhdysvaltoja, länsimaista ulkopolitiikkaa ja Kiinan hallituksen arvostelijoita, kuten toimittajia ja tutkijoita, kohtaan”, raportissa sanotaan.

Raportin mukaan kyse oli mahdollisesti ”maailman suurimmasta tiedossa olevasta peitellystä vaikuttamisoperaatiosta”. 

Metan havainnoima kampanja ei rajoittunut vain sen omille alustoille. 

Spamouflage-operaatio ulottui jopa 50 muulle alustalle, kuten X:lle, YouTubeen, TikTokiin, Redditiin, Pinterestiin, Mediumiin ja monille muille pienemmille sivustoille.

Meta poisti raportin mukaan itse noin 7 700 tiliä, lähes 1 000 sivua ja 15 ryhmää, joiden yritys uskoo olleen osa järjestelmällistä epäaitoa käyttäytymistä. 

Metan mukaan monet tileistä olivat esimerkiksi lähtöisin samasta maantieteellisestä sijainnista, kuten toimistosta. Lisäksi tilien toiminnassa näkyi aamu- ja iltapäivällä selkeitä taukoja, jotka asettuivat juuri Pekingissä pidettävien ruokataukojen kohdalle. 

”Tämä verkosto on peräisin Kiinasta, ja se ulottui monille alueille ympäri maailmaa, kuten Taiwaniin, Yhdysvaltoihin, Australiaan, Isoon-Britanniaan, Japaniin ja globaaliin kiinankieliseen yleisöön”, Meta sanoo raportissaan.

Kampanjan vaikutukset ovat jääneet kuitenkin lähes olemattomiksi, koska huijareiden käyttäjät, sivut ja postaukset eivät ole olleet uskottavia. 

Meta uskoo, että useat suosituimpien tilien seuraajista olivat maksua vastaan luotuja botteja. 

Lisäksi Metan raportin mukaan venäläisetkin toimijat ovat jatkaneet viime vuonna aloittamaansa misinformaatiotaktiikkaa, joka hyödyntää uutissivustojen väärentämistä. 

Aiemmin esimerkiksi brittiläisen The Guardianin ja saksalaisen Der Spiegelin nettisivuja jäljitelleet ryhmät ovat nyt alkaneet jäljitellä amerikkalaisten ja israelilaisten lehtien nettisivuja julkaistakseen niillä Venäjä-myönteisiä juttuja.

Venäläistenkään hyökkäykset eivät ole aiheuttaneet suurta haittaa, Meta kertoo.

Kuva: Arthur Wang 

Suositellut

Uusimmat