Meta haluaa Messenger-viesteihin automaattisen salauksen vuoden loppuun mennessä
Aiemmin vain kokeilu- ja valinnaiskäytössä olleesta päästä päähän -salauksesta tulee Messengerissä oletusasetus, kuten Metan omistamassa WhatsAppissa.
Max Lehtinen
23.8.2023

Meta aikoo ottaa Messenger-viesteissään oletuksena käyttöön päästä päähän -salauksen (E2EE, End To End Encryption) vuoden loppuun mennessä, yritys kertoo blogissaan

Teknologiajätti laajentaa nyt jo vuoden ajan pienen joukon testattavana olleen päästä päähän -salauksen ”miljoonien muiden ihmisten” testattavaksi. 

Tähän mennessä Metan pyrkimykset lisätä viestien yksityisyyttä ovat olleet rajattuja ja kokeellisia. 

Meta otti käyttöön E2EE-viestit käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2016 erityisessä ”salaiset keskustelut” -osiossaan. 

Tammikuusta 2022 lähtien Messenger-käyttäjät ovat myös voineet käyttää keskusteluissaan tilaa, jonka päällä ollessa viestit katoavat automaattisesti, kun sivusto suljetaan.

Metan mukaan testausvaiheen ongelmat ovat hidastaneet päästä päähän -salauksen lisäämistä keskustelujen oletusasetukseksi. 

Metalla on esimerkiksi ollut vaikeuksia siirtää yksityisviestejä palvelimille, jotka pystyvät käsittelemään salattua dataa. 

Lisäksi Metan mukaan prosessia on hidastanut yli 100 ominaisuuden, kuten linkkien esikatselun, uudistaminen ennen päästä päähän -salaukseen siirtymistä. 

Metalla on yhteiskunnallista painetta ottaa päästä päähän -salaus laajaan käyttöön.

Viime vuonna se jakoi tiukkojen aborttilakien puolesta toimineille poliiseille 17-vuotiaana abortin tehneen nebraskalaisen tytön yksityisviestejä, joita käytettiin oikeudenkäynnissä todisteina rikoksesta.

Tyttö tuomittiin kesäkuussa 90 päivän vankeuteen.

Meta on kuitenkin julkisesti vastustanut päästä päähän -salauksen heikentämistä rikosten tutkimisen helpottamiseksi. 

Metan hallinnoimassa WhatsApissa on ollut jo pitkään käytössä E2EE-järjestelmä, ja yritys pyrkii lisäämään suojauksen Messengerin ohella myös Instagramiin.


Kuva: Dima Solomin

Suositellut

Uusimmat