Kuusi tapaa parantaa yhteisöllisyyttä etä- ja hybriditiimeissä
Epävirallinen yhdessäolo on tärkeää yhteisöllisyyden kannalta. Läsnäoloa ei voita mikään, mutta näillä keinoilla voit parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista.
IT Insider toimitus
15.8.2022

It-alalla tehtiin etä- ja hybridityötä paljon jo ennen pandemiaa. Toki korona vei etäilyn vielä astetta pidemmälle.

Etätyössä on paljon etuja, mutta esimerkiksi epämuotoinen yhdessäolo tai ajatustenvaihto kollegoiden kanssa on vaikeampaa. Computerworld kokosi asiantuntijoiden vinkkejä, joilla yhteisöllisyyttä saadaan parannettua.

Yhdessä työskennellessä itse työ on vain osa kokonaisuutta. Työkavereiden kanssa urheillaan, käydään ravintoloissa ja tehdään muutenkin asioita yhdessä. Työ luo sosiaalisen viitekehyksen, johon kaikki kuuluvat.

Etätyöstä ei saa läsnäolon veroista, mutta näillä vinkeillä tilanne paranee varmasti, jos niitä ei ole vielä käytössä

Tee viestinnästä läpinäkyvää

Käyttäkää kaikille avoimia iestintävälineitä niin paljon kuin mahdollista. Yksityiskeskustelut chateissä tai sähköpostit jättävät aina osan porukasta ulkopuolelle. Lisäksi modernit viestintävälineet kuten Teams ja Slack lisäävät kaikkien mahdollisuuksia osallistua keskusteluihin.

Toki aina on olemassa asioita, joita ei voi kertoa kaikille, mutta niitä on yleensä huomattavasti vähemmän kuin mitä aluksi ajatellaan.

Harraste- ja kiinnostusryhmät lisäävät vuorovaikutusta

Etätyössäkään kaiken viestinnän ei tarvitse olla suoraan projektiin tai organisaatiorakenteeseen sidottua. Työssä kannattaa tukea samanlaisista asioista kiinnostuneiden henkilöiden toimintaa. Orgaanisesti vapaaehtoisten synnyttämät ryhmät järjestävät erilaisia aktiviteetteja ja verkkotapaamisia joissa he voivat vaihtaa ajatuksia toistensa kanssa.

Tämä vähentää myös merkittävästi siiloutumista, kun eri yksiköissä tai projekteissa työskentelevät ihmiset tulevat tutuiksi toisensa kanssa.

Oppikaa yhdessä

Monet aikuisiän ihmissuhteet ovat syntyneet opiskelujen aikana. Yksi syy tähän on se, että yhdessä oppiessa syntyy vahva side toiseen ihmiseen. Tätä kannatta hyödyntää myös organisaatioissa. Vaikka opiskelu olisi etänä, kannattaa panostaa reaaliaikaiseen oppimiseen kouluttajan kanssa. Tallenteena katsotut videot eivät toimi yhteisöllisyyden rakentamisessa yhtä hyvin

Luokaa profiilit myös työpaikan viestintävälineisiin

Vapaa-ajalla sosiaalisen median kanavien profiilit auttavat tutustumaan ihmisiin ja ajatuksiin. Myös työpaikalla profiili lisää henkilökohtaisuutta ja luo yhteisöllisyyttä. Profiilissa voi olla esimerkiksi valokuva ja lyhyt esittely itsestä ja aktiviteeteista työpaikan ulkopuolella.

Tällä tavalla työntekijät saavat edes kevyen ymmärryksen, millaisia ihmisiä yrityksessä on töissä.

Luo matalan kynnyksen virtuaalisia kohtauspaikkoja

Kahvitauot, virtuualiset afterworkit, etälounaat ja muut epäviralliset yhdessä tekemiset kannattaa laittaa kalenteriin. Ihmisten voi olla vaikeaa ottaa yhteyttä työkaveriin virtuaalisen kahvihuonekeskustelun merkeissä, jos sitä ei ole laitettu virallisesti kalenteriin. Tällä tavalla organisaatio antaa myös viestin, että myös epämuotoinen keskustelu on sallittua.

Tavatkaa metaversumissa

Tapaamisia voi pitää mahdollisuuksien mukaan myös metaversumissa. Tämä toki vaatii täydellisen kokemuksen saamiseksi VR-lasit, mutta sen jälkeen kohtaamiset ovat toimivia. Koska omat kasvot eivät näy, monet ihmiset ovat rennompia. Samoin avatarien keskellä kulkeminen saa aikaan poikkeuksellisen vahvan läsnäolon tunteen.

Metaversumissa voi esimerkiksi pelata pelejä yhdessä tai tehdä jotain mutta. Ero tavallisiin etäkokouksiin on juuri se, että koko ajan ei tarvitse puhua. Yhdessä oleminen voi olla myös toimintaa.

Suositellut

Uusimmat