Kotiautomaation yhteinen standardi näkee lopulta päivänvalon – mukana alan jättiläiset
Matter 1.0 -standardin tarkoituksena on luoda yhteinen ekosysteemi tietotekniikkajättien ja älylaitevalmistajien toimintaann. Määrittelyt ovat tehty ja laitteet voivat hakea standardinmukaista hyväksyntää.
IT Insider toimitus
06.10.2022

Jokainen kotiautomaation rakentelija on taatusti törmännyt harrasteprojektiensa aikana erilaisten viestintäprotokollien ongelmiin ja keskenään yhteensopimattomiin laitteisiin. Tätä ongelmaa ratkaisemaan on syntynyt kotiautomaation yhteinen standardi Matter 1.0, joka pyrkii parantamaan laitteiden yhteentoimivuutta ja niiden keskinäistä viestintää.

Taustalla ovat älykotien jättiläiset, kuten Amazon, Apple, Google ja Yale, muiden muassa. Standardin syntyminen onkin älykotien kehittymisen kannalta erinomainen uutinen.

Standardia on ollut tekemässä alan toimijoiden yhteenliittymä Connectivity Standards Alliance CSA.

Virallisesti CSA aikoo julkaista Matterin marraskuun 3. päivänä, mutta valmistajat voivat ryhtyä päivittämään laitteitaan standardinmukaisiksi ja hakemaan hyväksyntää niille.

Matterin tarkoituksena on tehdä älykotilaitteista yksinkertaisempia. Matterin avulla esimerkiksi lukko ja älyvalo voivat jutella suoraan keskenään, jolloin älykodista tulee selvästi nopeammin reagoiva. Lisäksi uusien laitteiden asentamisen pitäisi olla aikaisempaa helpompaa. Laitteet näkyvät suoraan älypuhelimen näytöllä ja ne voidaan kytkeä.

Lisäksi samoja laitteita voidaan ohjata useammilla ääniohjauksilla tai älykodin ohjausjärjestelmällä.

Alkuvaiheessa Matter ei kuitenkaan ole vielä aukoton järjestelmä. Standardi kattaa vain osan kaikista älykodin tuotekategorioista. CSA kertoo, että se on rakentamassa uusia määrittelyjä suosituille tuoteryhmille, kuten turvakameroille ja robotti-imuereille. Lanseerausvaiheessa standardi tukee älyvaloja, -pistorasioita ja -katkaisijoita. Lisäksin Mattrerin piiriin kuuluvat älytermostaatit, älyverkot, -lukot, -sensorit ja medialaitteet, kuten tv:t.

Matterilla on laaja tuki. CSA:n hallituksessa ovat Amazon, Apple, ASSA ABLOY, Comcast, Google, Huawei, IKEA, Infineon Technologies AG, The Kroger Co., Latch Systems, LEEDARSON, Legrand, LG Electronics, Lutron Electronics, Midea, Nordic Semiconductor, NXP Semiconductors, OPPO, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, Somfy, STMicroelectronics, Texas Instruments, Tuya, and Wulian.

Suositellut

Uusimmat