Kiinan koronarajoitukset ovat vauhdittaneet Applen siirtymää muualle
Edulliset tuotantokustannukset veivät Applen Kiinaan. Nyt yhtiö on laajentanut tuotantoaan uusiksi useampaan maahan. Tuoreimmatkin koronarajoitukset sopimusvalmistaja Foxconnin tehtaan lähellä maksavat yhtiölle miljardin viikossa.
IT Insider toimitus
30.11.2022

Apple on vähentänyt Kiina-riippuvuuttaan voimakkaasti viime vuosina. Reutersin selvityksen mukaan vuonna 2019 44-47 prosenttia Applen sopimusvalmistajien tuotantopaikoista oli Kiinassa. Vuonna 2021 luku oli enää 36 prosenttia.

Tulokset osoittavat, että Applen investoinnit Intiaa ja Vietnamiin sekä lisääntyneet ostot muun muassa Taiwanista ja Yhdysvalloista muokkaavat yhtiön globaalia toimitusketjua uusiksi.

Liiallinen riippuvuus Kiinasta on ollut riskialtista. Edulliset tuotantokustannukset ovat olleet houkuttelevia, mutta esimerkiksi tiukat koronarajoitukset ovat vaikuttaneet tuotantoon merkittävästi.

Esimerkiksi tuoreimpien koronarajoitukset vaikutukset tuotantoon maksavat CNN:n haastattteleman Wedbush Securitiesin toimitusjohtaja Daniel Ivesin mukaan Applelle miljardi dollaria viikossa.

Vaikka Apple onkin monipuolistamassa toimitusketjuaan, Kiina pysyy tärkeänä tuotantopaikkana vielä vuosia. Mutta muutos on tapahtumassa.

Applen merkittävin sopimusvalmistaja Foxconn on laajentamassa tuotantoaan Intiassa. Yhtiö aikoo nelinkertaistaa Intian iPhone-tehtaansa henkilöstömäärän seuraavien kahden vuoden aikana.

J.P.Morgan arvioi, että vuonna 2025 noin neljännes Applen koko tuotannosta tehdään Kiinan ulkopuolella. Tällä hetkellä luku on viisi prosenttia.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat