Kiinan koronarajoitukset purevat monin tavoin – Apple aikoo siirtää tuotantoaan muualle
Kiinan-tuotannon riskit ovat saaneet teknologiajätin pohtimaan tuotantokapasiteetin siirtämistä muualle. Koronapandemian aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat tuottaneet yhtiölle merkittäviä tulonmenetyksiä.
Kalle Keinonen
23.5.2022

Apple on kertonut sopimusvalmistajilleen, että se haluaa lisätä tuotantoaan Kiinan ulkopuolella. Yhtiö on vedonnut muun muassa Kiinan tiukkoihin koronasääntöihin, kertovat keskusteluihin osallistuneet ihmiset. Aiheesta kertoo The Wall Street Journal.

Apple siirtäisi tuotantoaan todennäköisesti Intiaan ja Vietnamiin, joissa yhtiö tuottaa jo pienen osan valmistamistaan tuotteistaan.

Analyytikoiden mukaan yli 90 prosenttia Applen tuotteista valmistetaan tällä hetkellä Kiinan maaperällä. Applen vahva riippuvuus Kiinaan on potentiaalinen riski, johtuen maan kommunistisesta hallinnosta ja sen kiistoista Yhdysvaltojen kanssa, sanovat analyytikot.

Riskit ovat ehtineet myös konkretisoitua. Kiinassa vallinneet koronapandemian aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat häirinneet selkeästi yhtiön tuotantoa. Huhtikuussa yhtiö ilmoitti, että sen myynti jää toisella vuosineljänneksellä kahdeksan miljardia potentiaaliaan pienemmäksi.

Applen edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Kun yhtiön toimitusjohtaja Tim Cookilta kysyttiin huhtikuussa yleisesti Applen toimitusketjusta, hän sanoi: ”Toimitusketjumme on todella globaali, joten tuotteita valmistetaan kaikkialla.”

Yhtiö suunnitteli siirtävänsä tuotantoaan Kiinan ulkopuolelle jo vuoden 2020 alussa, mutta koronapandemia hankaloitti yhtiön suunnitelmia. Nyt yhtiö yrittää toteuttaa suunnitelmiaan uudelleen. Keskusteluihin osallistuneiden ihmisten mukaan Apple on kertonut eri urakoitsijoille, minne uutta tuotantokapasiteettia pitäisi rakentaa.

WSJ:n haastattelemien lähteiden mukaan yhtiön mielestä Intia olisi ”lähimpänä seuraavaa Kiinaa” suuren väestön ja alhaisten kustannusten vuoksi.

Suositellut

Uusimmat