Kiinalaiset hakkerit vakoilivat Yhdysvaltojen kauppaministerin sähköpostia
Yhdysvallat epäilee tapauksesta Kiinan hallintoa, mutta lähteiden mukaan mukana on ollut myös sisäpiiriläinen Microsoftilta, jonka kautta murto tapahtui.
Max Lehtinen
14.7.2023

Kiinalaisten hakkerien sähköpostivakoilu ulottui Yhdysvaltojen kauppaministeri Gina Raimondon ja muiden kauppa- ja ulkoministeriön työntekijöiden sähköpostitileille, kertoo Washington Post. 

Lehden anonyymien lähteiden mukaan Raimondo on ainoa tiedossa oleva korkean tason virkamies, jonka tili on vaarantunut kiinalaisten vakoiluoperaatiossa.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö on asettanut lähivuosina Kiinalle paljon rajoituksia, jotka ovat Kiinan mielestä perusteettomia. Kiina voi yrittää saada uusista rajoituksista lisätietoa etukäteen vakoilun avulla.

Hyökkäyksen kohteina olivat lähteiden mukaan myös kongressin työntekijän, ihmisoikeusaktivistin ja ajatushautomoiden sähköpostit. 

Nykytietojen mukaan Yhdysvaltojen toimeenpanovirastoista vain ulkoministeriöön ja kauppaministeriöön hyökättiin. 

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adam Hodgesin mukaan tietomurron löysi Yhdysvaltojen ulkoministeriö. 

Eräs Washington Postin lähteistä, FBI:n virkamies, kertoi lehdelle, etteivät hakkerit päässeet käsiksi salaisiin tietoihin.

Sisäisen turvallisuuden ministeriön virkamies kertoi Washington Postille, että Yhdysvalloissa hyökkäyksen kohteeksi joutui 9 organisaatiota. Microsoftin mukaan hakkeroinnin kohteena oli globaalisti yhteensä 25 organisaatiota.

CrowdStriken vanhemman varatoimitusjohtajan Adam Meyersin mukaan tapauksessa on viitteitä, että hakkeroinnissa on ollut apuna sisäpiiriläinen Microsoftilta.

Microsoftilla on ollut myös menneisyydessä ongelmia tietoturvan kanssa, ja se ilmoitti heinäkuussa taas uudesta murrosta sen Office-palvelussa lähes välittömästi sähköpostimurron jälkeen. 

(Korjaus 21.7. Yhdysvallat ei ole syyttänyt Kiinaa korkealla diplomaattisella tasolla julkisesti, vaikka maan virastoissa ajatellaankin iskun olevan kohdennettua vakoilua)

Kuva: Kevin Ku 

Suositellut

Uusimmat