Kansanedustaja Elina Valtonen haluaa juniorikoodarit julkisen sektorin projekteihin
Valtosen mukaan etenkin julkisen sektorin kokemusvaatimukset ovat juniorikoodareiden työllistymisen iso este ja vaatimukset hidastavat kansallisesti osaamisen kasvua.
Mikko Torikka
15.10.2021

Julkisen sektorin it-projekteissa on tiukat kokemusvaatimukset. Ilman pitkää kokemusta ja senioristatusta projekteihin ei pääse kiinni. 

Kansanedustaja Elina Valtonen (kok) kokee, että julkinnen sektori hidastaa vaatimuksillaan osaamisen kasvua alalla, jossa on selvä pula osaajista. Valtonen kertoi näkemyksistään puheessaan Mimmit Koodaa -tapahtumassa perjantaina 15.10.

”Suomen tilanne on nurinkurinen. Meillä on kova pula osaajista, mutta luommeko heitä lisää? Tällä hetkellä julkinen sektori hidastaa osaamisen kasvua, koska IT-projektit on tiukasti rajattu vain seniorikoodareiden hoidettaviksi. Se on kansallisella tasolla tuhlausta ja ihmisten tasolla lannistavaa. Työuriaan aloittavilla koodareilla on oltava pääsy julkisiin IT-projekteihin seniorien rinnalle. Tarvitsemme enemmän monimuotoisuutta, emme vähemmän”, painottaa Valtonen.

Valtonen oli laskenut, että julkiselta sektorilta löytyisi tilaa ainakin tuhannelle juniorikoodarille välittömästi. Julkinen sektori käyttää IT-projekteihin vuodessa 1,2-1,3 miljardia euroa. 

”Miljardi euroa tarkoittaa karkeasti 10 000 henkilötyövuotta. Olisi erittäin kohtuullista ajatella, että ainakin 10-15 prosenttia tästä kokonaisuudesta voisi olla junioreita, oppimassa ja kehittymässä itse senioreiksi. Uusia työtilaisuuksia niin nuorille kuin alanvaihtajillekin, niitä lisää”, summaa Valtonen.

Mimmit Koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi pitää Valtosen näkemyksiä tervetulleina. Mimmit Koodaa -ohjelmassa on yli 7 000 naista, joista lähes 40% pyrkii aktiivisesti koodareiksi. 

“Heidän työllistymisensä tieltä on poistettava kaikki pullonkaulat, joista julkisen sektorin vaatimukset ovat pahimmasta päästä. Meillä on runsaasti naisia valmiina töihin, kunhan työnantaja ei ensimmäiseksi vaadi pitkää työkokemusta koodarina. Kokemusta saa sitten kokeneiden rinnalla”, Köpsi sanoo.

Kuva Mikke Pöyhönen Ohjelmisto- ja e-business

Suositellut

Uusimmat