IT-johtajien opit vuodesta 2021
Epävarmuus on uusi normaali, IT:n pitää olla entistä nopeampi ja muita oppeja, joita tietohallinto on oppinut päättyvän vuoden aikana.
Mikko Torikka
31.12.2021

Vuoden 2021 piti olla koronavuoden 2020 jälkeen paluu normaaliin. Tämä ei ihan toteutunut, vaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti tänäkin vuonna. CIO.com kysyi tietohallintojohtajilta heidän oppejaan päättyneeltä vuodelta. Ja niitä riittää.

Epävarmuus ja jatkuva muutos on uusi normaali

Tietohallintojohtajien pitää olla koko ajan valmiita muutokseen. Tämä ei ole täysin uutta, mutta se tuli entistä ilmesemmäksi vuoden 2021 aikana. Päättyvä vuosi oli ainakin yhtä vaikeasti ennakoitava kuin 2020.

Tietohallintojohtajien pitää olla joustavia, kertoo Principal Financial Groupin CIO Kathy Kay CIO.comille. “Kyky muuttaa suunnitelmia on olennainen osa eteenpäin menemistä.”

IT:n pitää olla nopea

Joustavuuden ohella tietohallinnolta vaaditaan nopeutta. Digitalisaatio muuttaa liiketoiminnan kelllotaajuutta. IT:n pitää pysyä vauhdissa mukana ja tarjota liiketoimintajohdolle heidän tarvitsemiaan työkaluja ja ratkaisuja. IT-tiimin pitää jatkuvasti oppia lisää ja hankkia kokemusta uusista digitaalisista teknologioista, kuten tekoälystä, ohjelmistorobotiikasta, pilvestä, mobilista muiden muassa.

Agile on tullut jäädäkseen

Ketterät mentelmät myös IT-toiminnoissa ovat kriittisen tärkeitä, sanoo Citrixin CIO Meerah Rajavel. “Pysymme mukana muutoksessa ja epävarmuudessa ketterien menetelmien, kuten SAFEn avulla”, hän sanoo.

Tietohallinnolla on avainrooli henkilökunnan auttamisessa

Yhdysvalloissa syksyä kutsuttiin suureksi irtisanoutumisaalloksi. Ihmiset vaihtoivat työpaikkaan toiseen kun he pohtivat pandemian keskellä omia arvojaan ja omaa toimintaansa.

Jotta työpaikat pysyvät houkuttelevina, on tietohallinnolla iso rooli työvälineiden ja -tapojen muotoilemisessa niin, että työntekijät eivät halua vaihtaa tehtäviään. Lisäksi työstä saadaan ratkaisuilla selvästi vähemmän kuormittavia. Teknologian avulla prosesseja saadaan suoraviivaistettua, turhia tehtäviä poistettua ja parannettua työntekijäkokemusta.

Etätyö säilyy

Yritykset eivät voi vaatia henkilöstönsä paluuta toimistolle samalla tavalla kuin ennen pandemiaa.
VMWaren CIO Jason Conyard pitää etätyötä välttämättömyytenä. “Kilpailu osaajista on niin kovaa, että yritysten on pakko tarjota joustavuutta.” Tietohallinnon pitää mahdollistaa hybridityö ajasta ja paikasta riippumatta.

Tietohallintojohtajan pitää olla ensisijaisesti liiketoimintajohtaja

CIO:n roolista liiketoimintajohtajana on puhuttu jo vuosia, mutta tahti on kiihtynyt edellisten kahden vuoden aikana. Tietohallintojohtajien pitää pystyä tekemään liiketoimintalähtöisiä päätöksiä, jotta hankkeet onnistuvat ja tulokset ovat toivottuja.

Liiketoiminnan ymmärtäminen auttaa myös CIO:ja tarjoamaan johtajakollegoilleen keinoja yrityksen liiketoiminnan parantamiseen teknologian avulla.

Tietoturva pitää miettiä uudestaan

Hybridityön lisääntyminen pakottaa yritykset miettimään perinteiset tietoturvastrategiat uusiksi. Citrixin Rajavelin mukaan uudet toimintatavat kuten zero trust ja DevSecOps mahdollistavat turvallisen työskentelyn ilman kohtuutonta käyttäjäkokemuksen heikkenemistä.

Kuva krakenimages Unsplash

Suositellut

Uusimmat