IQM tuo kvanttilaskennan pilvipalveluksi
Pilvipalvelun kautta käyttäjä saa turvallisen ja helpon pääsyn IQM:n edistyneisiin kvanttijärjestelmiin ja kvanttisuoritinyksiköihin. Kvanttitietokoneen voi palvelussa varata tunnin mittaisiksi sessioiksi tietylle kellonajalle ja viikonpäivälle
IT Insider toimitus
20.3.2024

Maailman kvanttilaskennan kärkiyrityksiin kuuluva espoolainen IQM Quantum Computers avaa kvanttilaskentansa pilvipalveluksi. IQM Resonance -nimiesen pilvipalvelun kautta käyttäjä saa turvallisen ja helpon pääsyn IQM:n edistyneisiin kvanttijärjestelmiin ja kvanttisuoritinyksiköihin

Kvanttitietokoneen voi palvelussa varata tunnin mittaisiksi sessioiksi tietylle kellonajalle ja viikonpäivälle

Algoritmien kehittäjät ja tieteentekijät voivat palvelun kautta suunnitella, kehittää, testata ja vertailla omia kvanttialgoritmejaan.

IQM Resonancessa käyttäjälle on tarjolla joukko vaihtoehtoisia kvanttiprosessoreita (QPU), joiden laskentaelementtien arkkitehtuuri ja kytkentä vaihtelevat. Erityisesti tarjolla on myös IQM:n säädettävät kytkimet. Pilvipalvelut tuotetaan kvanttitietokoneilla IQM:n datakeskuksissa Espoossa ja Münchenissä Saksassa.

Palvelumalli perustuu tunnin mittaisiin ajanvarauksiin. Käyttäjä voi tilata palvelun vuodeksi tai puoleksi vuodeksi siten, että kvanttitietokone on käytettävissä tiettynä kellonaikana ja tiettynä viikonpäivänä. Lisäksi palveluun kuuluu muun muassa suora asiakastuki, ilmaiset IQM Academy -oppimateriaalit sekä valmiit sovelluskirjastot.

IQM Resonance –pilvipalvelun julkistus vahvistaa IQM:n tavoitetta tarjota tutkijoille välineitä ja tukea nousevalle sektorille.

”Palvelumme auttaa tutkijoita ottamaan hyödyt irti kvanttilaskennasta. Nopeuttaaksemme tätä kehitämme samanaikaisesti kahta eri kvanttitietokoneen arkkitehtuuria. Ensinnäkin skaalaamme perinteistä ruudukkomuotoista QPU-rakennetta käyttäviä kvanttitietokoneita. Toiseksi työstämme kvanttitietokoneita, jotka hyödyntävät pitkän kantaman korkealaatuisia säädettäviä kytkimiä ja uusia laskentaelementtejä, koska monet käytännön sovellukset vaativat huomattavasti tehokkaampaa laitteistoa”, sanoo IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja Mikko Välimäki.

Suositellut

Uusimmat