Intel ja Saksa sopivat 40 miljardin tehdashankkeesta
Saksa lisää hankkeella vaikutusvaltaansa teknologian alalla, ja samalla Intel saa siltä yli 3 miljardia euroa lisätukea.
Max Lehtinen
20.6.2023

Saksa ja Intel ovat sopineet Intelin sirutehdashankkeen tuen uudeksi määräksi noin 10 miljardia euroa, kertovat Bloombergin anonyymit lähteet. 

Íntelin mukaan yritys investoi itse Saksan Magdeburgiin sijoitettavaan puolijohdehankkeeseen yli 30 miljardia euroa. Uusi ”Silicon Junction” -niminen infrastruktuuri koostuu kahdesta tehtaasta. 

Saksa tarjosi Intelille aiemmin 6,8 miljardin euron tukipakettia, jonka Intel hyväksyi, mutta kustannuksien nousun vuoksi Intel pyysi Saksalta lisätukea hankkeen aloittamiseen. Lähteiden mukaan uuteen pakettiin sisältyy perinteisiä rahoitustukia ja hintakattoja energialle. 

Saksan valtionvarainministeri Christian Lindner sanoi aiemmin kesäkuussa, ettei maalla ole varaa suurentaa Intelin tehdashankkeen tukipakettia.

Intel suunnittelee ensimmäisen tuotantolaitoksen aloittavan tuotantonsa neljän tai viiden vuoden kuluttua EU:n antaman hyväksynnän jälkeen.

Intelin mukaan laitos luo 7 000 työpaikkaa rakennusvaiheessa, 3 000 pysyvää teknologian työpaikkaa ja kymmeniä tuhansia muita työpaikkoja ”koko alan ekosysteemissä”.

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan maa tekee töitä tullakseen yhdeksi “maailman tärkeimmistä puolijohdetuotantopaikoista”. Saksaan ovat investoineet myös siruvalmistajat Infineon ja Wolfspeed valtion tukien kera. 

”Tällaiset investoinnit monipuolistavat toimitusketjujamme ja antavat saksalaisille ja eurooppalaisille yrityksille mahdollisuuden hankkia tarvitsemansa sirut EU:sta”, Scholz sanoi uuden tehdashankkeen allekirjoitustilaisuudessa. 

Bloombergin mukaan myös maailman suurin siruvalmistaja TSMC käy neuvotteluja Saksan kanssa saadakseen jopa 50 prosentin tuen Dresdenin-tehtaan kustannuksiin. 

Intelille tehdashanke on jo kolmas lyhyen ajan sisään. Se julkisti aiemmin kesäkuussa suunnitelmat 4,6 miljardin dollarin sirutehtaasta Puolaan. Israel taas ilmoitti muutamia päiviä sitten, että Intel aikoo investoida maassa 25 miljardia dollaria tehdashankkeeseen.

Intelin tehdasinvestoinnit ovat osa sen globaalia laajennusohjelmaa, jonka tavoitteina on vahvistaa sen asemaa siruvalmistajana ja siirtää yrityksen painopistettä pois Aasiasta.


Kuva: Sixflashphoto

Suositellut

Uusimmat