Intel haluaa Saksalta miljardeja lisää tukea tehdashankkeeseen
Saksa ei yrityksen pyynnöstä huolimatta lisää valtion tukea Intelin mikrosirutehtaan rakentamiselle. Intelin suuri investointikampanja kattaa myös viisi muuta maata.
Max Lehtinen
13.6.2023

Puolijohdevalmistaja Intel haluaisi Saksan valtiolta kolme miljardia lisää tukea uuden sirutehtaan rakentamiseen. Vähemmän yllättäen Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner ei hyväksynyt Intelin vaatimusta lisätuesta.

Kokonaisuudessaan mirosirutehdashanke on 17 miljardin euron arvoinen, ja Intel haluaisi nyt tukea kymmenen miljardia 6,8 miljardin sijaan, kertoi Financial Times kesäkuun alussa.

Saksalla ei ole Lindnerin mukaan tarpeeksi rahaa valtion kassassa rahoittaakseen projektia lisää, artikkelissa kerrotaan.

”Yritämme nyt vakauttaa talousarviota, emme suurentaa sitä”, Lindner kertoi Financial Timesille. 

Intel ilmoitti viime vuonna valinneensa uuden mikrosirutehtaansa lokaatioksi Keski-Saksassa sijaitsevan Magdeburgin.

Tehdassuunnitelma on osa yli 80 miljardin euron investointikampanjaa Euroopassa.

Tällä hetkellä Intelin investointisuunnitelmissa on muun muassa laajennukset yhtiön Irlannin-tehtaaseen, suunnittelu- ja tutkimuslaitoksen perustaminen Ranskaan ja laboratoriotilojen perustaminen Puolaan. 

Kokonaisuutena investoinnit kattavat kuusi eri maata Euroopassa. 

Intel ei ole ainoa mikrosiruvalmistaja, joka hakee Saksan valtion rahoitusta tehtaan rakentamiseen. Esimerkiksi taiwanilainen TSMC ja yhdysvaltalainen Wolfspeed keskustelevat parhaillaan tehdassuunnitelmistaan Saksan kanssa. 

EU:lla on tavoitteena lisätä omavaraisuutta teknologiavalmistajana, mikä on monien tehdashankkeiden taustalla. Uuden tuotantolaitoksen perustaminen on kuitenkin iso investointi, ja tehtaan ympärille tarvitaan myös toimivat hankintaketjut. Siirto Eurooppaan vaatii siis harkintaa – ja mitä ilmeisemmin myös isoja valtion tukia.

Kuva: Slejven Djurakovic  

Suositellut

Uusimmat