ICT-alan lakko jatkuu ainakin kaksi viikkoa – Pro hylkäsi sovintoesityksen
mmattiliitto Pron ja Palvelualojen työnantajat Paltan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat edelleen tuloksettomina. Pro hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesityksen ja jatkaa ICT-alan lakkoa kaksi viikkoa eteenpäin.
Mikko Torikka
09.5.2022

Ammattiliitto Pron ja Palvelualojen työnantajat Paltan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat edelleen tuloksettomina. Pro hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesityksen ja jatkaa ICT-alan lakkoa kaksi viikkoa eteenpäin.

Pron mukaan sovintoesitys ei ratkaise alalla olevia pitkäaikaisia ongelmia, eikä tarjottu palkkaratkaisu korota riittävästi alan matalimpia palkkoja

”Ict-ala on työnantajien ajamassa murroksessa, jolla asiantuntijatyötä yritetään järjestelmällisesti aliarvostaa palkassa ja työehdoissa”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Prota hiertää neuvotteluissa muun muassa paikalliset työaikakorvaukset esimerkiksi ylityö-, lisätyö- ja sunnuntaityökorvauksien osalta.

Sopu ei ainakaan tiedotteiden sanankäänteiden perusteella ole vielä kulman takana. Pron mukaan työnantajaosapuolen tavoitteena on painaa ICT-alan asiantuntijatyö matalapalkka-alaksi.

”Neuvotteluissa ja sovittelussa ei valitettavasti ole tähän mennessä esitetty sellaisia ratkaisuja, jotka estäisivät alan asiantuntijoiden ostovoiman heikentymisen. Tämän vuoksi lakkoa jatketaan uudella kahden viikon ilmoituksella”, Malinen sanoo.

Palta puolestaan olisi hyväksynyt sovintoesityksen ja kommentoi Pron ratkaisua terävin sanankääntein.

”Tässä maailmantilanteessa on käsittämätöntä, että Pro hylkäsi sovintoesityksen. Tämä osoittaa piittaamattomuutta yhteiskunnan toimivuuden varmistamisesta. Vaikuttaa siltä, että Pro hyväksikäyttää tilannetta omien järjestöpoliittisten etujensa ajamiseksi. Työnantajat toivoivat, että molemmat työmarkkinaosapuolet olisivat kantaneet vastuuta tässä historiallisen epävarmassa tilanteessa”, Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri sanoo.

”Esitys ei sisältänyt lainkaan kirjauksia, jotka olisivat heikentäneet toimihenkilöiden työehtoja. Sovintoesitys sisälsi myös useita Pron sovittelussa vaatimia asioita, kuten tavanomaista korkeamman yleiskorotuksen ja käyttäjäyrityksen palvelukseen siirtyville vuokratyöntekijöille oikeuden palvelusvuosilisään”, Ääri jatkaa.

Lakko jatkuu ainakin 22.5. saakka. Mikäli sovitteluissa ei saada tuloksia, kolmas kahden viikon lakko toteutuu ajalla 23.5.-5.6.

Suositellut

Uusimmat