Hyvästi ChatGPT! Lisää produktiivisuuttasi uudella Claude 3.5 Sonnetilla
Anthropicin ilmainen chatbotti jättää ChatGPT:n koodaustaidot selkeästi varjoonsa.
Max Lehtinen
27.6.2024

Salesforcen, Googlen ja Amazonin rahoittama tekoäly-startup Anthropic julkaisi parhaan kielimallinsa, Claude 3.5 Sonnetin, julkiseen käyttöön viime viikolla. 

Yrityksen mukaan chatbotti on monissa tehtävissä parempi kuin OpenAI:n ChatGPT-4omni tai Googlen Gemini. Tämän väitteen kanssa on vaikea olla eri mieltä. 

Claude 3.5 Sonnet on nostanut riman tasolle, jota on vaikea uskoa, ellei sitä näe omin silmin. Sen kyky vastata kysymyksiin selkeästi, kannustavasti, luovasti ja osuvasti on vailla vertaansa.

Sonnetin käyttäytymisessä vaikuttaa olevan merkittävästi vähemmän aukkoja kuin ChatGPT:llä. 

Edeltäjäänsä Claude Opus 3:sta nopeampi, inhimillisempi ja kuvantunnistuskyvyiltään kehittyneempi malli osaa koodata kuin ihminen – tai jopa paremmin. Moni kehittäjä on raportoinut chatbotin kirjoittaneen heille virheettömiä ohjelmistoja, kuten pelejä ja tämän 3D-demon, ilman sen suurempia vaikeuksia.

Debuggaaminen ei vaikuta kuuluvan Claude Sonnetin kanssa työskentelyyn juuri ollenkaan, toisin kuin muiden chatbottien kanssa. 

Produktiivisuutta hidastavilta virheiltä välttymiseen ei vaadita Sonnetin kanssa edes merkittävää ohjeistusta. Syy on yksinkertainen: se osaa koodata itse. 

Ohjelmointi ei kuitenkaan ole ainoa osa-alue, jolla botti loistaa. Se osaa tehdä esimerkiksi vaikuttavia diagrammeja. Sonnet on hyvä myös kaavioiden ja visuaalisesti syötettävän tekstin tulkitsemisessa, vaikka kuvien laatu olisi kyseenalainen.

Eräs Reddit-kommentoija sanoo jopa käyttävänsä Claudea oikeudellisessa tutkimustyössä. Hän kuvaa chatbottia “paremmaksi kuin monet oikeudelliset avustajat”. Muita chatbotteja hän ei pidä yhtä hedelmällisinä apulaisina.

“[Claude Sonnet] ymmärtää hyvin vivahteita laissa ja juridisessa kielessä ja löytää eri tapausten välillä yhteyksiä, jotka ovat jääneet minulta huomaamatta”, hän kirjoittaa. 

Faktoista huolimatta chatbotin suosio on tuskin ohittamassa ChatGPT-4o:ta, koska tämä on selkeästi tunnetumpi kielimalli. Samoin kuin OpenAI, Anthropic tarjoaa Claude Sonnetin kaikille ilmaiseksi tietyin käyttörajoituksin.

Lisätokeneita voi ostaa noin 20 eurolla kuukaudessa.

Mitä tulee Anthropicin mallien tulevaisuuteen, on huomautettava, että Claude Sonnet 3.5 on yrityksen keskitason malli eli kooltaan pienempi kuin aiempi lippulaivamalli Opus 3. Kysymys kuuluukin: kuinka hyvä seuraava suurempi malli on?

Anthropicin parhaillaan työstämät Claude 3.5 Haiku ja 3.5 Opus saapuvat kuluttajakäyttöön tiettävästi myöhemmin tänä vuonna. Samalla ne saavat joitakin uusia ominaisuuksia, kuten muistin.

Claude Sonnet on saatavilla ilmaiseksi sivustolla claude.ai ja iOS-sovelluksessa. Sitä ei voi ohjata äänellä, kuten ChatGPT-4o:ta.

VS Codeen Clauden saa ilmeisesti liitettyä käyttämällä chatbotin API:a ja continue.devin kehittämää plug-iniä.

Suositellut

Uusimmat